Bigos ''light''
SKŁADNIKI:
główka kapusty (moja ważyła 1,2 kg)
2 małe marchewki
1 mała cebula
150 g pieczarek
500g udka z indyka (mięso , bez kości)
1 łyżka przyprawy ''kucharek''
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu
sól
WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować (skorzystałam z pomocy robota kuchennego, bo szybciej i dokładniej sztkuje niż ja). Kapustę wrzucić do garnka.

Zagotować wodę w czajniku i zalać kapustę, tak by cała była zanurzona. Gotować kilka minut, odcedzić.
Do odcedzonej kapusty dodać startą marchew, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, ziele angielskie, liście laurowe i kucharek.

Przykryć pokrywką i dusić.
Na patelni spryskanej tłuszczem podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z udka indyczego.
Podsmażone mieso dorzucić do kapustki, wymieszać.

Wszystko dusić na małym ogniu około 40-60 min, lekko uchylić pokrywkę podczas duszenia. Zamieszać od czasu do czasu.

Pod koniec duszenia (jakieś 5 min przed końcem) dodać 2-3 łyżki koncentratu (ile kto lubi), dosypać pieprzu (ja dałam łyżeczkę) i ewentualnie soli do smaku.
Gotowe.



Smacznego
Edyta
główka kapusty (moja ważyła 1,2 kg)
2 małe marchewki
1 mała cebula
150 g pieczarek
500g udka z indyka (mięso , bez kości)
1 łyżka przyprawy ''kucharek''
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu
sól
WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować (skorzystałam z pomocy robota kuchennego, bo szybciej i dokładniej sztkuje niż ja). Kapustę wrzucić do garnka.
Zagotować wodę w czajniku i zalać kapustę, tak by cała była zanurzona. Gotować kilka minut, odcedzić.
Do odcedzonej kapusty dodać startą marchew, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, ziele angielskie, liście laurowe i kucharek.
Przykryć pokrywką i dusić.
Na patelni spryskanej tłuszczem podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z udka indyczego.
Podsmażone mieso dorzucić do kapustki, wymieszać.
Wszystko dusić na małym ogniu około 40-60 min, lekko uchylić pokrywkę podczas duszenia. Zamieszać od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia (jakieś 5 min przed końcem) dodać 2-3 łyżki koncentratu (ile kto lubi), dosypać pieprzu (ja dałam łyżeczkę) i ewentualnie soli do smaku.
Gotowe.
Smacznego
Edyta
Komentarze