Bigos ''light''
SKŁADNIKI:
główka kapusty (moja ważyła 1,2 kg)
2 małe marchewki
1 mała cebula
150 g pieczarek
500g udka z indyka (mięso , bez kości)
1 łyżka przyprawy ''kucharek''
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu
sól
WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować (skorzystałam z pomocy robota kuchennego, bo szybciej i dokładniej sztkuje niż ja). Kapustę wrzucić do garnka.
![](https://3.bp.blogspot.com/-c__bldZXdts/TnTtxUYnO9I/AAAAAAAAAls/gfsDMBVZ8Yo/s320/DSC_2373.JPG)
Zagotować wodę w czajniku i zalać kapustę, tak by cała była zanurzona. Gotować kilka minut, odcedzić.
Do odcedzonej kapusty dodać startą marchew, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, ziele angielskie, liście laurowe i kucharek.
![](https://3.bp.blogspot.com/-h1nNGbMLpjw/TnTt-VwfF7I/AAAAAAAAAl4/4fj-shZvDhc/s320/DSC_2384.JPG)
Przykryć pokrywką i dusić.
Na patelni spryskanej tłuszczem podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z udka indyczego.
Podsmażone mieso dorzucić do kapustki, wymieszać.
![](https://3.bp.blogspot.com/-knFf_TZP1rA/TnTuKEH6j_I/AAAAAAAAAmE/vHVP4IM4yXg/s320/DSC_2391.JPG)
Wszystko dusić na małym ogniu około 40-60 min, lekko uchylić pokrywkę podczas duszenia. Zamieszać od czasu do czasu.
![](https://2.bp.blogspot.com/-liDx-mgascI/TnTuOlGtlOI/AAAAAAAAAmI/Sl_e_ycSJHo/s320/DSC_2393.JPG)
Pod koniec duszenia (jakieś 5 min przed końcem) dodać 2-3 łyżki koncentratu (ile kto lubi), dosypać pieprzu (ja dałam łyżeczkę) i ewentualnie soli do smaku.
Gotowe.
![](https://4.bp.blogspot.com/-bz4nHEa5Wuw/TnTuV6blGkI/AAAAAAAAAmQ/YMpD9zK5rhI/s640/2.JPG)
![](https://3.bp.blogspot.com/-yulnytI_1Pg/TnTuSh-7flI/AAAAAAAAAmM/Sqg4LLpwhE8/s640/1.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-vZWp_ITmJ1I/TnTuaPJydAI/AAAAAAAAAmU/2w_EOwbjhSQ/s640/3.JPG)
Smacznego
Edyta
główka kapusty (moja ważyła 1,2 kg)
2 małe marchewki
1 mała cebula
150 g pieczarek
500g udka z indyka (mięso , bez kości)
1 łyżka przyprawy ''kucharek''
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu
sól
WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować (skorzystałam z pomocy robota kuchennego, bo szybciej i dokładniej sztkuje niż ja). Kapustę wrzucić do garnka.
Zagotować wodę w czajniku i zalać kapustę, tak by cała była zanurzona. Gotować kilka minut, odcedzić.
Do odcedzonej kapusty dodać startą marchew, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, ziele angielskie, liście laurowe i kucharek.
Przykryć pokrywką i dusić.
Na patelni spryskanej tłuszczem podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z udka indyczego.
Podsmażone mieso dorzucić do kapustki, wymieszać.
Wszystko dusić na małym ogniu około 40-60 min, lekko uchylić pokrywkę podczas duszenia. Zamieszać od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia (jakieś 5 min przed końcem) dodać 2-3 łyżki koncentratu (ile kto lubi), dosypać pieprzu (ja dałam łyżeczkę) i ewentualnie soli do smaku.
Gotowe.
Smacznego
Edyta
Komentarze