Ciasteczka Orzeszki

Słodki przysmak z dzieciństwa. Szkoda, że nie jest dietetyczny...

SKŁADNIKI:

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
2 żółtka
150 g margaryny
1/2 łyżki oliwy
1/2 szkl. śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru

Masa:
1/2 szkl cukru pudru
1 masło
3/4 opakowania mleka w proszku
4-6 łyżek kakao
zapach (śmietankowy lub waniliowy)
dowolna ilość drobno posiekanych orzechów



WYKONANIE:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać (margarynę uprzednio rozpuścić- NIE zagotować)

 

Zagnieść ciasto i wstawić na 10 min do zamrażarki.



Potrzebna będzie foremka do orzeszków.



Formę na orzeszki nagrzać. Uformować kulki, ułożyć w dolnej cześci foremki, przydusić górą i smażyć chwilę, aż ciasto lekko zbrązowieje.



Smażyć na średnim ogniu. Uwaga: ciasto może lekko kipieć, tłuszczyk się wtapiać, może być lekki bałagan






Masa:
Masło lekko rozpuścić z cukrem pudrem (uważać by nie zagotować). Dodać kakao ,zapach i ucierać mikserem, po trochu dodawać mleko w proszku i ucierać. Na koniec dodać orzechy i wymieszać łyżką.



Masę nakładać łyżeczką w wysmażone foremki, skleić razem. Posypać lekko cukrem pudrem.







Smacznego
Edyta

Komentarze

wiola pisze…
ślina mi cieknie!!!! wyglądają tak smacznie, a takie zakazane:(
następnym razem jak będę u Ciebie musisz je zrobić:)

Popularne posty