Ciasteczka Orzeszki
Słodki przysmak z dzieciństwa. Szkoda, że nie jest dietetyczny...
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
2 żółtka
150 g margaryny
1/2 łyżki oliwy
1/2 szkl. śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
Masa:
1/2 szkl cukru pudru
1 masło
3/4 opakowania mleka w proszku
4-6 łyżek kakao
zapach (śmietankowy lub waniliowy)
dowolna ilość drobno posiekanych orzechów
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać (margarynę uprzednio rozpuścić- NIE zagotować)
![](https://1.bp.blogspot.com/-XF1BnMyxxHY/TnoqNZj2cBI/AAAAAAAAAtc/jLwYjrg7pYs/s320/DSC_2321.JPG)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
2 żółtka
150 g margaryny
1/2 łyżki oliwy
1/2 szkl. śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
Masa:
1/2 szkl cukru pudru
1 masło
3/4 opakowania mleka w proszku
4-6 łyżek kakao
zapach (śmietankowy lub waniliowy)
dowolna ilość drobno posiekanych orzechów
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać (margarynę uprzednio rozpuścić- NIE zagotować)
Zagnieść ciasto i wstawić na 10 min do zamrażarki.
![](https://3.bp.blogspot.com/-2-Sn305uPuY/TnoqVVjvOCI/AAAAAAAAAtg/85_I3d-ZcWI/s400/DSC_2324.JPG)
Potrzebna będzie foremka do orzeszków.
![](https://2.bp.blogspot.com/-hKA5QYxXdUg/TnoqcjjWZII/AAAAAAAAAtk/3Z4yYu2mn4I/s320/DSC_2326.JPG)
Formę na orzeszki nagrzać. Uformować kulki, ułożyć w dolnej cześci foremki, przydusić górą i smażyć chwilę, aż ciasto lekko zbrązowieje.
![](https://3.bp.blogspot.com/-j7TFyDN9ZJs/TnoqhNyv9bI/AAAAAAAAAto/Fk5ERpMdDi4/s400/DSC_2327.JPG)
Smażyć na średnim ogniu. Uwaga: ciasto może lekko kipieć, tłuszczyk się wtapiać, może być lekki bałagan
![](https://3.bp.blogspot.com/-SLI8WpY7xmg/TnoqoYwpN4I/AAAAAAAAAts/CoE4w0-ORQw/s400/DSC_2329.JPG)
![](https://2.bp.blogspot.com/-9wFhNB3hHao/Tnoqxwy9UwI/AAAAAAAAAtw/AGz9wSuyXng/s640/DSC_2333.JPG)
Masa:
Masło lekko rozpuścić z cukrem pudrem (uważać by nie zagotować). Dodać kakao ,zapach i ucierać mikserem, po trochu dodawać mleko w proszku i ucierać. Na koniec dodać orzechy i wymieszać łyżką.
![](https://3.bp.blogspot.com/-ztEvawIq2ow/Tnoq49xTS9I/AAAAAAAAAt0/P7kvHV5bLH0/s400/DSC_2334.JPG)
Masę nakładać łyżeczką w wysmażone foremki, skleić razem. Posypać lekko cukrem pudrem.
![](https://1.bp.blogspot.com/-xlqBLCJ874s/XkCdvlBclpI/AAAAAAAAXf4/59_-B3O9SlQaj0ZFP3xResGJlzGLg-ygQCK4BGAYYCw/s640/orz2.jpg)
![](https://2.bp.blogspot.com/-SYhnLEHYjqU/Tnoq-n1PLQI/AAAAAAAAAt4/3KGBYwhfSOI/s640/DSC_2338.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-GEk8fUIKQps/XkCeIg-kl-I/AAAAAAAAXgY/7LxkEN_IZcIQwyvog8fb5VWRIAWksobnQCK4BGAYYCw/s640/orz3.jpg)
Smacznego
Edyta
Potrzebna będzie foremka do orzeszków.
Formę na orzeszki nagrzać. Uformować kulki, ułożyć w dolnej cześci foremki, przydusić górą i smażyć chwilę, aż ciasto lekko zbrązowieje.
Smażyć na średnim ogniu. Uwaga: ciasto może lekko kipieć, tłuszczyk się wtapiać, może być lekki bałagan
Masa:
Masło lekko rozpuścić z cukrem pudrem (uważać by nie zagotować). Dodać kakao ,zapach i ucierać mikserem, po trochu dodawać mleko w proszku i ucierać. Na koniec dodać orzechy i wymieszać łyżką.
Masę nakładać łyżeczką w wysmażone foremki, skleić razem. Posypać lekko cukrem pudrem.
![](https://1.bp.blogspot.com/-xlqBLCJ874s/XkCdvlBclpI/AAAAAAAAXf4/59_-B3O9SlQaj0ZFP3xResGJlzGLg-ygQCK4BGAYYCw/s640/orz2.jpg)
![](https://1.bp.blogspot.com/-GEk8fUIKQps/XkCeIg-kl-I/AAAAAAAAXgY/7LxkEN_IZcIQwyvog8fb5VWRIAWksobnQCK4BGAYYCw/s640/orz3.jpg)
Smacznego
Edyta
Komentarze
następnym razem jak będę u Ciebie musisz je zrobić:)