Bezy - kolorowe lizaki

Dzień dobry kochani. Przynoszę LIZAKI BEZOWE w kolorach wiosennych. Jak wam się podobają?⁠

⁠Lizaki z bezy pięknie będą wyglądać zapakowane w celofan i przewiązane wstążeczką.⁠ Ładnie prezentują się również na tortach⁠. Można je przygotować w wielu kolorach i kształtach a dodatkowo do ich dekoracji wykorzystać różne posypki.⁠


SKŁADNIKI

⁠3 białka
150g drobnego cukru⁠

⁠+słomki papierowe⁠
+barwniki spożywcze
+posypka cukrowa⁠


WYKONANIE:

⁠Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodać stopniowo po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści.

⁠Podziel masę na części i do każdej dodaj odrobinę barwnika, wymieszaj.

Pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego. ⁠Wycisnąć trochę piany bezowej na słomki i ułożyć je na papierze do pieczenia. (W ten sposób słomka przyklei się do papieru). Wyciskać pianę bezową, robiąc dowolne kształty.⁠

⁠Bezy można przed pieczeniem posypać posypką cukrową.⁠

Piec (suszyć) w 80°C przez ok. 2 godziny

⁠⁠_______________________________________________

⁠🇬🇧⁠

⁠MERINGUES LOLLIPOPS in a beautiful happy Spring colours. What you think - like or no like?

⁠Meringue lollipops will look beautiful when packed in cellophane and decorated with a ribbon. They also look great on cakes. They can be made in many colours and shapes and, in addition, you can decorate them with sprinkles

⁠✔️⁠RECIPE:

3 egg whites
150g caster sugar⁠

⁠+paper straws
+food dyes
+sugar sprinkles


⁠Beat the egg whites until stiff. Continue whipping at high speed, gradually adding sugar. Beat until the sugar dissolves and the foam is stiff and shiny

Devide into bowls and add food colour to each and mix gently

⁠Put the meringue foam into piping bag. ⁠Squeeze some meringue into the straws and place them at the baking sheet. (This way, the straw will stick to the paper) Squeeze the meringue foam, making any shape you like

Before baking, decorate the meringues with sprinkles

Bake in 80°C for about 2h

SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty