Niedzielny obiad - Udka pieczone, kuskus i surówka

SKŁADNIKI:

500g pieczarek
500g kuskus ( Tu zdjęcie: Kliknij )
30g masła
1/2 łyżeczki kucharka

2 kg udek kurczaka
przyprawy:
- przyprawa do kurczaka
- czosnek
- suszone zioła
- pieprz

+ Dowolna surówka


WYKONANIE:

Udka wrzucić do dużego worka do pieczenia. Wsypać przyprawy i wstrząsnąć workiem.

 

Zawiązać worek i piec udka w piekarniku w temp 180 st około 50 min.



Pieczarki pokroić w kostkę.



Na rozgrzaną patelnie wrzucić 15g masła i podsmażyć pieczarki.

 

Kuskus przyrządzić wedle instrukcji na opakowaniu dodając 15g masła. Gotowy Kuskus dodać do usmażonych pieczarek, posypać 1/2 łyżeczki kucharka i wymieszać.

 



Upieczone udka podawać z kuskusem i surówką (może być mizeria, może być surówka z pora, może być surówka z mieszanki warzyw, może być najzwyklejszy ogórek konserwowy, dowolnie )





Smacznego

Edyta

Komentarze

Iza pisze…
A te kuraki się przyrumienia w worku czy trzeba go pod koniec otworzyć?
Edyta pisze…
Ja piekłam cały czas w worku, mięso jest bardzo miękkie i soczyste, ale skórka nie jest chrupiąca, a koloru udka nabrały od przypraw. Ale można pod koniec pieczenia sobie otworzyć, jak kto woli :)

Popularne posty