Clafoutis - wariacja na temat
Choć ''klafuti'' oryginalnie jest francuskim deserem pieczonym z czereśniami (dla pełnego smaku i aromatu czereśnie powinny być z pestkami) dziś już powstało wiele odmian tego przysmaku.
Ja przedstawiam prostą wersję, nieco odchudzoną i nektarynkową... mało tego - proponuję ten przysmak jako słodkie śniadanie.
SKŁADNIKI:
250ml chudego mleka (0% tłuszczu)
3 jajka
3 łyżki mąki (odmierzane miarką)
3 łyżki słodzika Splenda lub innego słodziła (dla tych, którzy nie wiedzą co to info tutaj: Splenda i inne... )
2 nektarynki
WYKONANIE:
Nektarynki pokroić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Mleko, jajka, mąkę i Splendę zmiksować na puszystą masę (można wszystko wrzucić do blendera).


Masą zalać nektarynki. Wstawić do piekarnika i piec w temp 180st C (z termoobiegiem) 40min.

Ja przedstawiam prostą wersję, nieco odchudzoną i nektarynkową... mało tego - proponuję ten przysmak jako słodkie śniadanie.
SKŁADNIKI:
250ml chudego mleka (0% tłuszczu)
3 jajka
3 łyżki mąki (odmierzane miarką)
3 łyżki słodzika Splenda lub innego słodziła (dla tych, którzy nie wiedzą co to info tutaj: Splenda i inne... )
2 nektarynki
WYKONANIE:
Nektarynki pokroić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Mleko, jajka, mąkę i Splendę zmiksować na puszystą masę (można wszystko wrzucić do blendera).
Masą zalać nektarynki. Wstawić do piekarnika i piec w temp 180st C (z termoobiegiem) 40min.
Komentarze