Buraczki

Buraczki lubię bardzo, bardzo.. pod każdą postacią :) Dziś buraczki gotowane... w dużych ilościach... możecie zmniejszyć porcję.

🟣 Dieta Weight Watches - PURPLE plan 9SP (bez zasmażki) \  39SP (z zasmażką)


SKŁADNIKI:

2kg buraczków
2 łyżeczki kucharka
1 łyżeczka pieprzu
100ml śmietany kremówki


OPCJONALNIE:
Zasmażka:
60 gr masła
4 łyżki mąki


WYKONANIE:
1. Buraczki myjemy i gotujemy przez około 30 min. Odcedzić, poczekać aż ostygną. Obrać ze skóry



2. Obgotowane buraczki zetrzeć na drobnej tartce.



3. Dodać kucharek i dusić na małym ogniu, z uchyloną pokrywką przez ok 20-30min (aż większość wody wyparuje)



4. Przyprawić (sól i pierz)

***5. Do buraczków można dodać zasmażkę. MOŻNA POMINĄĆ TEN KROK!!
Zasmażka:
60 gr masła
4 łyżki mąki
Wrzucamy wszystkie składniki w mały garnuszek i podsmażamy aż mąka się zrumieni. Wymieszać z buraczkami.

6.  Na koniec dodać śmietanę kremówkę. Zagotować.

 
Pyszności....




Smacznego
________________________________________________________________

Cooked beetroots. I love beetroots. Great in salads or just on its own. ⁠

🟣 Weight Watches PURPLE plan ⁠
9SP (without roux)⁠
39SP (with roux)⁠


INGREDIENTS: ⁠
⁠2kg beetroot⁠
2 teaspoons od salt ⁠
1 teaspoon pepper⁠
100ml single cream ⁠


METHOD:
Wash and cook beets for about 30 minutes. Strain, wait until they cool down. Peel off the skin⁠
Grate cooked beets.⁠
Add salt and simmer on low heat uncovered for about 20-30min (until most of the water evaporates) ⁠
Season (salt / pepper) ⁠
⁠Add the roux to the beetroot (optional)⁠
⁠⁠Roux: ⁠
60 gr butter⁠
4 tablespoons of flour⁠
Put all the ingredients in a small pot and fry until the flour is golden⁠
Mix roux with beetroot.⁠

Finally, add the single cream ⁠

Komentarze

Popularne posty