Zupka tajska z krewetkami
Kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych, dlatego dość często gości w mojej kuchni. Trochę może bardziej na smak polski ale i tak jest pysznie.
SKŁADNIKI:
1 puszka mleka kokosowego
200g brokuł
220g papryki czerwonej
1/2 średniej cebuli
1/2 czerwonej papryczki chilli
50g zielonej thajskiej pasty (green thai paste)
1/2 łyżeczki sosu rybnego (fish sauce)
sok z 1 limonki
sól do smaku
250g krewetki
SKŁADNIKI:
1 puszka mleka kokosowego
200g brokuł
220g papryki czerwonej
1/2 średniej cebuli
1/2 czerwonej papryczki chilli
50g zielonej thajskiej pasty (green thai paste)
1/2 łyżeczki sosu rybnego (fish sauce)
sok z 1 limonki
sól do smaku
250g krewetki
WYKONANIE:
1. Spryskać dużą patelnie lub garnek olejem, dodać pokrojone warzywa i podsmażyć przez ok 5 min.
2. Wlać mleko kokosowe i gotować (bez przykrycia) około 10 min okazjonalnie mieszając.
3. Dodać green thai paste, wymieszać. Doprawić solą i sosem rybnym, dodać krewetki i gotować ok 10 min.
4. Na koniec dodać sok z limonki - moja rada: dodać najpierw część soku i spróbować, żeby nie było za kwaśne, czasem wystarcza sok z połowy limonki.
Podawać z ryżem
1. Spryskać dużą patelnie lub garnek olejem, dodać pokrojone warzywa i podsmażyć przez ok 5 min.
2. Wlać mleko kokosowe i gotować (bez przykrycia) około 10 min okazjonalnie mieszając.
3. Dodać green thai paste, wymieszać. Doprawić solą i sosem rybnym, dodać krewetki i gotować ok 10 min.
4. Na koniec dodać sok z limonki - moja rada: dodać najpierw część soku i spróbować, żeby nie było za kwaśne, czasem wystarcza sok z połowy limonki.
Podawać z ryżem
SMACZNEGO
Komentarze