Śliwki w cieście francuskim

Śliwki w cieście francuskim. Szybki i smaczny deser.⁠


SKŁADNIKI:⁠

⁠5 śliwek⁠
1 arkusz ciasta francuskiego⁠
1 łyżka dżemu z moreli (można użyć też śliwkowego)⁠
1 łyżka wody⁠

cukier do posypania⁠


WYKONANIE:⁠

⁠Śliwki - wyjąć pestkę, przekroić na połowę a następnie w cienkie plastry.⁠
Arkusz ciasta francuskiego rozwałkować dość cienko. Pociąć na paski na ok 6-8cm szerokości.⁠
W misce wymieszać dżem z 1 łyżką wody. Następnie posmarować dżemem centrum paska ciasta francuskiego.⁠
⁠⁠Plasterki śliwek układać w połowie ciasta, wzdłuż całego kawałka. Następnie złożyć ciasto na pół (wzdłuż)⁠
⁠Zwinąć ciasto francuskie w rulonik, by uformować kształt róży.⁠ Włozyć w blaszkę do babeczek posmarowaną tłuszczem. Piec 40 minut.⁠

⁠________________________________________________⁠


Plums in puff pastry. A quick and tasty dessert ⁠
Have a great day⁠. ⁠Love, Edyta♡⁠


INGREDIENTS:

⁠5 plums⁠
1 sheet of puff pastry⁠
1 tbsp apricot jam (you can also use plum) ⁠
1 tbsp water⁠

sugar for dusting⁠


METHOD:

⁠⁠Plums - remove the stone, cut it in half and then into thin slices⁠
⁠Roll out the sheet of puff pastry thinly. Cut into strips about 6-8 cm wide.⁠
⁠In a bowl, mix the jam with water. Then spread the jam on the center of the puff strip⁠
⁠⁠Arrange the plum slices in the middle of the dough, along the entire lenght. Then fold the dough in half (lengthwise) ⁠
⁠Roll the puff pastry into a roll to form a rose shape. Put it in a cupcake tray. Bake for 40min⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty