Śliwki w cieście francuskim
Śliwki w cieście francuskim. Szybki i smaczny deser.
SKŁADNIKI:
5 śliwek
1 arkusz ciasta francuskiego
1 łyżka dżemu z moreli (można użyć też śliwkowego)
1 łyżka wody
cukier do posypania
WYKONANIE:
Śliwki - wyjąć pestkę, przekroić na połowę a następnie w cienkie plastry.
Arkusz ciasta francuskiego rozwałkować dość cienko. Pociąć na paski na ok 6-8cm szerokości.
W misce wymieszać dżem z 1 łyżką wody. Następnie posmarować dżemem centrum paska ciasta francuskiego.
Plasterki śliwek układać w połowie ciasta, wzdłuż całego kawałka. Następnie złożyć ciasto na pół (wzdłuż)
Zwinąć ciasto francuskie w rulonik, by uformować kształt róży. Włozyć w blaszkę do babeczek posmarowaną tłuszczem. Piec 40 minut.
Plums in puff pastry. A quick and tasty dessert
Have a great day. Love, Edyta♡
INGREDIENTS:
5 plums
1 sheet of puff pastry
1 tbsp apricot jam (you can also use plum)
1 tbsp water
sugar for dusting
METHOD:
Plums - remove the stone, cut it in half and then into thin slices
Roll out the sheet of puff pastry thinly. Cut into strips about 6-8 cm wide.
In a bowl, mix the jam with water. Then spread the jam on the center of the puff strip
Arrange the plum slices in the middle of the dough, along the entire lenght. Then fold the dough in half (lengthwise)
SKŁADNIKI:
5 śliwek
1 arkusz ciasta francuskiego
1 łyżka dżemu z moreli (można użyć też śliwkowego)
1 łyżka wody
cukier do posypania
WYKONANIE:
Śliwki - wyjąć pestkę, przekroić na połowę a następnie w cienkie plastry.
Arkusz ciasta francuskiego rozwałkować dość cienko. Pociąć na paski na ok 6-8cm szerokości.
W misce wymieszać dżem z 1 łyżką wody. Następnie posmarować dżemem centrum paska ciasta francuskiego.
Plasterki śliwek układać w połowie ciasta, wzdłuż całego kawałka. Następnie złożyć ciasto na pół (wzdłuż)
Zwinąć ciasto francuskie w rulonik, by uformować kształt róży. Włozyć w blaszkę do babeczek posmarowaną tłuszczem. Piec 40 minut.
________________________________________________
Plums in puff pastry. A quick and tasty dessert
Have a great day. Love, Edyta♡
INGREDIENTS:
5 plums
1 sheet of puff pastry
1 tbsp apricot jam (you can also use plum)
1 tbsp water
sugar for dusting
METHOD:
Plums - remove the stone, cut it in half and then into thin slices
Roll out the sheet of puff pastry thinly. Cut into strips about 6-8 cm wide.
In a bowl, mix the jam with water. Then spread the jam on the center of the puff strip
Arrange the plum slices in the middle of the dough, along the entire lenght. Then fold the dough in half (lengthwise)
Roll the puff pastry into a roll to form a rose shape. Put it in a cupcake tray. Bake for 40min
SMACZNEGO
Komentarze