Victoria sponge cake

Dzień dobry kochani. Dziś klasycze ciasto biszkoptowe z masą i truskawkami z przepisu Mary Berry - doskonały dodatek do popołudniowej kawki. Zostawiam przepis i uciekam z moją córcią na weekend nad morzem, pogoda nieplażowa ale warto czasem zmienić klimat 😉


SKŁADNIKI:

◻️Ciasto:
200g cukru
200g miękkiego masła
4 jajka
200g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

◻️Masa:
200g mascarpone
70g miękkiego masła
2 łyżki cukru waniliowego
6 łyżek cukru pudru


+ Truskawki


WYKONANIE:

BISZKOP - w misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, utrzyj mikserem na gładką, puszystą masę. Przełóż do foremek i piecz ok 20min w 180C. Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

MASA - ubij masło z cukrem. Dodaj serek i ubij.

Przekrój biszkopty na pół i posmaruj masą każdą część, ułóż kilka pokrojonych truskawek, przełoż drugą połową z masą. Udekoruj dowolnie 😊

________________________________________


Good morning my lovelies 😊 Today I'm bringing Mary Berry's easy Victoria sponge cake recipe, baking classic and a tasty tea-time treat.

⁠INGREDIENTS:

◻️Sponge:
200g caster sugar⁠
200g softened butter
4 eggs
200g self-raising flour⁠
1 tsp baking powder⁠
2 tbsp milk⁠

⁠ ◻️Filling:
200g mascarpone
70g softened butter
2 tbs vanilla sugar
6 tbs icing sugar

+ strawberries


⁠METHOD:

In a large bowl, beat together all ingredients for sponge until you have a smooth, soft batter.⁠ Bake for about 20 mins / 180C until golden. Take out from the tin and leave to cool completely.⁠


To make the filling, beat the marscapone and butter until smooth and creamy, then gradually beat in sifted icing sugar and vanilla sugar.⁠


Cut the sponge in half. Spread the cream over each half of the sponge. Put strawberries on the cream and put second half of the sponge on top. Decorate.



SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty