Ciasteczka owsiane z rodzynkami i jagodami

Jedne z najlepszych ciasteczek owsianych jakie jadłam. Ciasteczka zrobiła moja córcia i zniknęły w kilka minut. Przepychota.⁠⁠


SKŁADNIKI:⁠

90g miękkiego masła⁠
140g brązowego cukru⁠
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego⁠
1 jajko⁠
130g mąki pszennej⁠
90g płatków owsianych⁠
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia⁠
80-100g jagód⁠
20g rodzynek (opcjonalnie)⁠
20g białej czekolady (opcjonalnie)⁠

WYKONANIE:⁠

- wymieszaj masło i cukier na gładką masę⁠
- dodaj ekstrakt waniliowy i jajko i mieszaj, aż się połączą⁠
- dodaj suchy składnik (płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia) i wymieszaj razem⁠
- dodać jagody, rodzynki i draże czekoladowe⁠
- wstawić do lodówki na 20-30 minut⁠
- zrób kulki z ciasta i ułóż na blaszc, piecz przez 12-15min w 180°⁠C⁠


____________________________________⁠



One of the best cookies I have ever eaten, my daughter made them and they disappeared in few minutes. Super yummy⁠

⁠INGREDIENTS⁠:⁠

90g unsalted butter softened⁠
140g soft brown sugar⁠
1/2 teaspoon vanilla extract⁠
1 egg⁠
130g plain flour⁠
90g oats⁠
1/2 teaspoon baking powder⁠
80-100g blueberries ⁠
20g raisins (optional)⁠
20g white chocolate chips⁠

METHOD⁠:⁠

- mix together butter and sugar till smooth⁠
- add in vanilla extract and egg and mix till combined⁠
- add in the dry ingredient (oats, flour and baking powder) and fold together⁠
- fold in blueberries, raisins and chocolate chips⁠
- put in fridge for 20-30 mins⁠
- roll dough into balls and place on baking tray, bake for 12-15 mins at 180°⁠C⁠

SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty