Polędwiczki z kurkami w sosie serowym
SKŁADNIKI:
600g polędwiczki wieprzowej
1/2 cebuli
grzyby:
-150g pieczarki
-150g kurki
1/4 łyżeczki przyprawy typu ''kucharek''
100g sera żółtego
pieprz
7-8 łyżek śmietany kremówki (double cream)
3 łyżki masła
WYKONANIE:
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1,5cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Posypać i natrzeć obficie pieprzem.

600g polędwiczki wieprzowej
1/2 cebuli
grzyby:
-150g pieczarki
-150g kurki
1/4 łyżeczki przyprawy typu ''kucharek''
100g sera żółtego
pieprz
7-8 łyżek śmietany kremówki (double cream)
3 łyżki masła
WYKONANIE:
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1,5cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Posypać i natrzeć obficie pieprzem.
Polędwiczki podsmażyć z obu stron na 2 łyżkach masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Kurki poddusić na 1 łyżce masła (ok 5 min) i 2-3 łyzkach wody. Dodać do polędwiczek razem z ''sokami'' z duszenia.

Cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę poddusić i dorzucić do polędwiczek.

Kurki poddusić na 1 łyżce masła (ok 5 min) i 2-3 łyzkach wody. Dodać do polędwiczek razem z ''sokami'' z duszenia.
Cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę poddusić i dorzucić do polędwiczek.
Dolać śmietanę.

Ser żółty zetrzeć i posypać po wierzchu dania.

Przykryć i zapiekać prze 40 min w 160st C (piekarnik z termoobiegiem)


Ser żółty zetrzeć i posypać po wierzchu dania.
Przykryć i zapiekać prze 40 min w 160st C (piekarnik z termoobiegiem)
Komentarze
Gdyby nie fakt,że kurki sa tu bardzo drogie (2£ za 100g; dla porównania 600g polędwiczki kosztowało 4.50£) to bym zrobiła te poledwiczki z samymi kurkami...
1) usunąć masło. Podmazyc na spryskanej olejem patelni , dolać kilka łyżek (3-4) wody i dusić, zarówno pieczarki jak i kurki.
2) ser żółty zastapić mozarellą light, zmiejszyć porcję albo usunąć całkowicie
3) śmitane zastąpić mlekiem chydum. Lu zrobic pół na pół.
4) Przypuszczam,że bez sera i śmietany trzeba bedzie sos zageścić. Po upieczniu wyjąć mięso, 1łyzkę (powinna jedna wystrczyć , ale nie jestem pewna)skrobi (maki) kukurydzianej rozmieszać z odrobiną mleka (lub wody) doalć do sosu i ciagle mieszając zagotować. Przełozyć mięso i gotowe. Dodam tylko, że porcja jest albo 2 duże albo 3 mniejsze, więc porcja sera czy śmietany tak naprawdę nie jest duża.
Powinno sie udac i po dukanowemu :)