Zupa gulaszowa z kluskami rzucanymi
Przepis z serii, która nazywam ''wszystko i cokolwiek'', czyli cokolwiek i wszystko z lodówki co w miarę do siebie pasuje i czas zużyć :)
1 łyżeczka czosnku suszonego
KLUSECZKI
1 jajko
4 łyżki mąki
woda
sól szczypta
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
1 duża cebula
1 łyżka oleju
500g wieprzowiny (szynka)
250 pieczarek kasztanowych
1 duża marchew
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli czerwona
2 kostki rosołowe
750ml wody1 łyżeczka czosnku suszonego
1 łyżeczka mix ziół suszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku
KLUSECZKI
1 jajko
4 łyżki mąki
woda
sól szczypta
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę pokroić w kostkę. Olej podgrzać w garnku i wrzucić cebulę, dodać czosnek- podsmażyć chwilę.

2. Dodać pieczarki pokrojone w kostke. Podsmażyć około 1 min.

3. Wywar: zagotować w czajniku wodę, wlać do naczynia i wymieszać z kostkami rosołowymi.
2. Dodać pieczarki pokrojone w kostke. Podsmażyć około 1 min.
3. Wywar: zagotować w czajniku wodę, wlać do naczynia i wymieszać z kostkami rosołowymi.
4. Do garnka dodać marchew pokrojoną w pół-plastry, papryki pokrojone w kostkę i drobno posiekaną chilli. Wszystko wymieszać.
5. Zalać wywarem, dodać mieszankę ziołową. Zagotować.
6. Wrzucić mięso na gotujące się warzywa, przykryć i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Gotować wszystko razem ok 45 min po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz kminek.
KLUSECZKI:
1. Mąkę wsypać w małą miseczkę, dodać sól, jajko i odrobinę wody. Wymieszać. Konsystencja ma być gęsta, taka by nabierać łyżeczką, ale nie bardzo sztywna. Dolewać wody stopniowo jeśli taka potrzeba, gdy masa na kluseczki jest za gęsta.
Nabierać na łyżeczkę (ok. 1/3 łyżeczki na 1 klusek) i zrzucać (można zepchnąć drugą łyżeczką) do garnka na gotujący się gulasz.

Podawać z chlebkiem czosnkowym.


Smacznego.
Nabierać na łyżeczkę (ok. 1/3 łyżeczki na 1 klusek) i zrzucać (można zepchnąć drugą łyżeczką) do garnka na gotujący się gulasz.
Podawać z chlebkiem czosnkowym.
Smacznego.