Pierniczki w białej czekoladzie
Tradycyjne miodowo - korzenne pierniczki w białej czekoladzie z dodatkiem złotego pyłku i złotego cukru. Świątecznie się zrobiło. Można je upiec na kilka tygodni przed świętami, najpóźniej kilka dni przed, bo muszą ''zmięknąć''. Po upieczeniu są dość twarde.
SKŁADNIKI:
60g cukru pudru
150g masła
440g miodu
500-600 g mąki
20g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
WYKONANIE:
Do garnka wrzucić masło, cukier i mód. Na małym ogniu podgrzewać aż wszystko się rozpuści- nie zagotować
Do miski wsypać 500g mąki, dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, jajko oraz wystudzoną mieszankę miodową. Wyrobić ciasto.
Jeśli trzeba dać pozostałe 100g mąki
Rozwałkować i wycinać dowolne wzory
Piec w rozgrzanym piekarniku 180C/ 15min (aż się dobrze zrumienią)
Po przestudzeniu przełożyć w pudełko z dodatkiem kilku plasterków jabłka ( by pierniczki nabrały wilgoci i zmiękły)
Udekorować przed samymi świętami rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub lukrem
__________
🇬🇧
Traditional honey - gingerbread biscuits with white chocolate, with gold edible dust and gold sprinkle sugar.
INGREDIENTS:
60g icing sugar
150g unsalted butter
440g honey
500-600 g plain flour
20g gingerbread mix (mix spices)
1 tsp baking powder
1 egg
METHOD:
Add butter, icing sugar and honey to a pan. Warm up on a low heat constantly stirring until igredeinet mix together -do not boil! Leave it to cool completely.
Put 500g of flour in a big bowl, add mix spice, baking powder and egg, pour cold honey mixture and knead the dough.
If needed add remaining 100g of flour.
Roll the dough and using cookie cutters make shapes. Bake in preheated oven 180C/ 15min.
When gingerbread cookies cool down put them in a box with sliced apple. Freshly baked cookies will be hard so they will absorb moisture from apples and will become nice and soft.
Decorate with melted chocolate or icing when cookies are nice and soft
SKŁADNIKI:
60g cukru pudru
150g masła
440g miodu
500-600 g mąki
20g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
WYKONANIE:
Do garnka wrzucić masło, cukier i mód. Na małym ogniu podgrzewać aż wszystko się rozpuści- nie zagotować
Do miski wsypać 500g mąki, dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, jajko oraz wystudzoną mieszankę miodową. Wyrobić ciasto.
Jeśli trzeba dać pozostałe 100g mąki
Rozwałkować i wycinać dowolne wzory
Piec w rozgrzanym piekarniku 180C/ 15min (aż się dobrze zrumienią)
Po przestudzeniu przełożyć w pudełko z dodatkiem kilku plasterków jabłka ( by pierniczki nabrały wilgoci i zmiękły)
Udekorować przed samymi świętami rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub lukrem
__________
🇬🇧
Traditional honey - gingerbread biscuits with white chocolate, with gold edible dust and gold sprinkle sugar.
INGREDIENTS:
60g icing sugar
150g unsalted butter
440g honey
500-600 g plain flour
20g gingerbread mix (mix spices)
1 tsp baking powder
1 egg
METHOD:
Add butter, icing sugar and honey to a pan. Warm up on a low heat constantly stirring until igredeinet mix together -do not boil! Leave it to cool completely.
Put 500g of flour in a big bowl, add mix spice, baking powder and egg, pour cold honey mixture and knead the dough.
If needed add remaining 100g of flour.
Roll the dough and using cookie cutters make shapes. Bake in preheated oven 180C/ 15min.
When gingerbread cookies cool down put them in a box with sliced apple. Freshly baked cookies will be hard so they will absorb moisture from apples and will become nice and soft.
Decorate with melted chocolate or icing when cookies are nice and soft
Komentarze