Kapusta duszona (bigos)
Panie i panowie dziś witam was tradycyjnym daniem. Duszoną kapustą z pieczarkami i mięsiwem. Nie wiem cemu tak rzadko sięgam po to danie, przecież smakuje rewelacyjnie, szczególnie podane z młodymi ziemniaczkami
SKŁADNIKI:
750g kapusty2 małe marchewki
1/2 cebula
200g pieczarek
280g mięsiwa ze słoika
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu
sól
WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody. Dodać startą marchew, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, liście laurowe i przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie całkowicie miękka. Mieszaj od czasu do czasu. Dodać mięso i koncentrat pomidowy i gotowac na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Podawac z chlebem lub ziemniakami.
____________
Let me introduce BIGOS dear ladies and gents! Perhaps you already know what bigos is, traditional Polish cabbage stew that can be made with any kind of meat, served with a good loaf of bread or potatoes. Try it and let me know if you like it.
INGREDIENTS:
750g of cabbage
2 small carrots
1/2 onion
200g mushrooms
280g meat from a jar
1 teaspoon salt
2 bay leaves
2-3 tablespoons of tomato paste
1 teaspoon pepper
salt
METHOD:
Finely chop the cabbage, put it in a pot, pour a little water. Add grated carrots, diced onion, diced mushrooms, bay leaves and spices. Cover with a lid and simmer until the cabbage is completely soft. Stir occasionally.
Add meat and tomato concentrate and cook over low heat for another 30 minutes. Serve with bread or potatoes.
Komentarze