Kapusta duszona (bigos)

Panie i panowie dziś witam was tradycyjnym daniem. Duszoną kapustą z pieczarkami i mięsiwem. Nie wiem cemu tak rzadko sięgam po to danie, przecież smakuje rewelacyjnie, szczególnie podane z młodymi ziemniaczkami⁠

⁠SKŁADNIKI:⁠

⁠750g kapusty⁠
2 małe marchewki⁠
1/2 cebula⁠
200g pieczarek⁠
280g mięsiwa⁠ ze słoika⁠
1 łyżeczka soli⁠
2 liście laurowe⁠
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego⁠
1 łyżeczka pieprzu⁠
sól⁠

⁠WYKONANIE:⁠

⁠Kapustę drobno poszatkować, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody. Dodać startą marchew, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, liście laurowe i przyprawy. ⁠⁠Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie całkowicie miękka. Mieszaj od czasu do czasu. ⁠Dodać mięso i koncentrat pomidowy i gotowac na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Podawac z chlebem lub ziemniakami.⁠

⁠____________⁠


Let me introduce BIGOS dear ladies and gents! Perhaps you already know what bigos is, traditional Polish cabbage stew that can be made with any kind of meat, served with a good loaf of bread or potatoes. Try it and let me know if you like it.⁠

⁠INGREDIENTS: ⁠

⁠750g of cabbage⁠
2 small carrots⁠
1/2 onion⁠
200g mushrooms⁠
280g meat from a jar⁠
1 teaspoon salt⁠
2 bay leaves⁠
2-3 tablespoons of tomato paste⁠
1 teaspoon pepper⁠
salt⁠

METHOD: ⁠

⁠Finely chop the cabbage, put it in a pot, pour a little water. Add grated carrots, diced onion, diced mushrooms, bay leaves and spices. ⁠⁠Cover with a lid and simmer until the cabbage is completely soft. Stir occasionally. ⁠

⁠Add meat and tomato concentrate and cook over low heat for another 30 minutes. Serve with bread or potatoes.⁠

SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty