Party food: szaszłyki

SKŁADNIKI:
Dowolna ilość, w zależności od ilości osób które będą częstowane

pierś z kurczaka
czerwona papryka
cebula
pieczarki

Marynata:
olej
dowolne przyprawy
ja użyłam:
- przyprawa do kurczaka
- spicy szechuan
- troszkę kucharka
- czosnek granulowany


WYKONANIE:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, paprykę również.
Cebulę w grubsze plastry
Pieczarki przekroić na pół, lub na 3 w zależności od wielkości, tak aby były dość grube plastry

Wszystko nadziewać w dowolnej kolejności i ilości.
(osobiście daję tylko 2 plastry cebuli na każdego szaszłyka, więcej mięska i pieczarek)

Olej wlać do miseczki , dosypać przyprawy , wymieszać i pędzelkiem posmarować po każdym szaszłyku.
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (lub dłużej)

Można zwyczajnie upiec w piekarniku lecz najlepiej smakują z prawdziwie grillowane.






Zdjęć z efektem końcowym ( po grillowaniu ) nie posiadam, gdyż pieczenie i konsumowanie odbywało się u znajomych  :)

Komentarze

Iza pisze…
Ja cebulkę kroję w ósemki i wtedy nie spada z patyków:)
Edyta pisze…
ok, wyjdę na głupią, ale przyznam, że nie jestem pewna jak te ósemki wyglądają. tzn, że przecinasz cebulę na pół i połówki dalej na 2-3 kawałki?
Iza pisze…
No w takie cząstki jak pomarańcza :)
Anonimowy pisze…
bardzo ciekawe, dzieki

Popularne posty