Słodkie bułeczki z nadzieniem wiśniowym
Dzisiaj przepis z Instagramu (@czarodziejka81) na pyszne bułeczki z nadzieniem. Ja użyłam dżemu wiśniowego. Zazwyczaj mam problem z ciastem drożdżowym ale te bułeczki wyszły mi po prostu wspaniale więc polecam ten przepis
SKŁADNIKI:
CIASTO:
500g mąki pszennej
7g opakowanie drożdży instant
7 łyżek jogurtu naturalnego
100ml mleka ciepłego
4 łyżki cukru
3 jajka (2 do ciasta, 1 jajko do posmarowania bułeczek)
50g rozpuszczonego masła
NADZIENIE: konfitura z wiśni
KRUSZONKA:
0,5 szkl.mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
50g masła
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 mniejszych bułeczek. Każdą bułeczkę spłaszczyć w dłoni i położyć na środek konfiturę. Uformować.
Bułeczki ułożyć na blaszce, przykryć i poczekać około 15 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kukurydzianą kruszonką.
Piec w 180°C przez 25min
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Today the recipe for delicious sweet buns filled with cherry jam from Instagrammer @czarodziejka81. Usually Im not good with yeast based baking, but this recipe proved to be excellent and buns came out wonderfully soft and delicious. I highly recommend this recipe
INGREDIENTS:
DOUGH:
500g plain flour
7g ( 1 sachet) instant yeast
7 tablespoons of plain yogurt
100ml warm milk
4 tablespoons of sugar
3 eggs (2 for dough, 1 egg for brushing rolls)
50g butter melted
FILLING: cherry jam
CRUMBLE:
0.5 cups cornflour
3 tablespoons of sugar
50g soft butter
METHOD:
Mix all ingredients for the dough and knead until well combined. Set aside until it double the volume.
Divide the risen dough into 12 pieces, form a circular shape. Flatten each ball and put the jam in the center and wrap it up in a little sack.
Arrange rolls on a baking tray, cover and wait about 15 minutes. After this time, smear with beaten egg and sprinkle with crumble.
Bake at 180°C for 25min
SMACZNEGO
Komentarze