Batoniki karmelowo-orzechowe

Dzień dobry wszystkim 💕Dzisiaj super słodko. Batoniki z karmelem i masłem orzechowym w gorzkiej czekoladzie. Po prostu niebo. Koniecznie musicie spróbować. Przepis na karmel w poprzednim poście.⁠


SKŁADNIKI:

⁠karmel⁠
orzeszki ziemne posiekane⁠
masło orzechowe⁠
gorzka czekolada⁠

WYKONANIE:

Czekoladę (około 200g) rozpuścić, wlać łyżkę do foremki na batoniki (lub na lody) rozsmaruj na spodzie i bokach formy⁠.

Wstaw do zamrażarki (aż czekolada stwardnieje). Jeszcze raz posmaruj boki formy czekoladą (upewnij się że boki formy są solidne). Ponownie wstaw do zamrażarki⁠

⁠Gdy czekolada jest twarda włóż około łyżkę masła orzechowego, wsyp trochę posiekanych orzechów a następnie zalej karmelem - zostaw odrobinę miejsca na resztę polewy. Wstaw do zamrażarki⁠.⁠

Posamruj czekoladą stawrdniały karmel. Wstaw do lodówki.

⁠Po wyjęciu z formy ozdób swoje batoniki dowolnie. Ja użyłam karmelu, orzechów i złotego pyłku który nadał pięknego połysku⁠ 🤍⁠

⁠__________________________________________⁠


Good morning everyone.⁠ Today something super sweet. Yummy peanut butter and caramel bars dipped in dark chocolate. You have to try it. Oh... and recipe for caramel you will find in the post below

⁠⁠
RECIPE

caramel⁠
peanuts chopped⁠
peanut butter smooth⁠
dark chocolate drops⁠


⁠Melt chocolate drops (around 200g) Pour spoon into bar mold (or ice cream mold) and spread it into a thin layer on the bottom and up the sides, pop the mold into the freezer, chill until the chocolate hardens.⁠

Add more chocolate on the sides of the mold to strengthen the structure, chill again.⁠

⁠Scoop out 1 tbsp of the peanut butter and spread it on the bottom of your bar. Sprinkle with peanuts and then pour caramel over it. Pop it into freezer. When caramel hardens spread chocolate over top and scrape off any excess.⁠ ⁠Chill until the bar hardens.⁠

⁠Decorate⁠ however you want⁠ - I used caramel drizzle, nut and gold dust 🤍⁠


SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty