Ciasto marchewkowe na wielkanoc
Mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe! Jest łatwy w wykonaniu i absolutnie pyszny.
SKŁADNIKI:
◽️ CIASTO
125g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli morskiej drobnej
3/4 łyżeczki cynamonu
150ml oleju roślinnego
100g cukru pudru
100g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
150g startej marchewki
50g orzechów pekan
35g rodzynek
◽️ KREM
225 g serka śmietankowego
140 g cukru pudru
80ml śmietany kremówki
WYKONANIE:
W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i cynamon. Dodaj olej, oba cukry i ekstrakt - dokładnie wymieszaj.
Następnie wbij po jednym jajku, wymieszaj aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Marchewki zetrzyj na drobno i dodaj do ciasta, następnie dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj. Przelej do foremki i piecz około 45min /160C.
W dużej misce ubij serek na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier puder i ubij. Wlej śmietanę i ubijaj na średnich obrotach przez minutę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, posmaruj kremem
This is my favourite recipe for carrot cake! It is so easy to make, versatile, and absolutely delicious.
RECIPE
◽️ CAKE
125g all purpose flour
1 tsp baking soda
1/4 tsp sea salt fine
3/4 tsp cinnamon
150ml vegetable oil
100g granulated sugar
100g brown sugar
1 tsp vanilla extract
2 eggs
150g grated carrots
50g pecans
35g raisins
◽️ FROSTING
225 g cream cheese
140 g icing sugar
80 ml heavy whipping cream
In a bowl whisk flour, soda, salt and cinnamon. Add in oil, both sugars and vanilla and mix thoroughly.
Then whisk in one egg at time until combined and smooth. Grate carrots very finely and add to batter, then add raisins and chopped nuts. Mix. Pour into tin and bake around 45min /160C.
In a large bowl, beat cream cheese with a handheld mixer on medium speed until creamy. Beat in the powdered sugar. Pour in cream and beat on medium speed for 1 minute. When cake is completely cool, spread frosting
SKŁADNIKI:
◽️ CIASTO
125g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli morskiej drobnej
3/4 łyżeczki cynamonu
150ml oleju roślinnego
100g cukru pudru
100g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
150g startej marchewki
50g orzechów pekan
35g rodzynek
◽️ KREM
225 g serka śmietankowego
140 g cukru pudru
80ml śmietany kremówki
WYKONANIE:
W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i cynamon. Dodaj olej, oba cukry i ekstrakt - dokładnie wymieszaj.
Następnie wbij po jednym jajku, wymieszaj aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Marchewki zetrzyj na drobno i dodaj do ciasta, następnie dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj. Przelej do foremki i piecz około 45min /160C.
W dużej misce ubij serek na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier puder i ubij. Wlej śmietanę i ubijaj na średnich obrotach przez minutę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, posmaruj kremem
____________________________________________
This is my favourite recipe for carrot cake! It is so easy to make, versatile, and absolutely delicious.
RECIPE
◽️ CAKE
125g all purpose flour
1 tsp baking soda
1/4 tsp sea salt fine
3/4 tsp cinnamon
150ml vegetable oil
100g granulated sugar
100g brown sugar
1 tsp vanilla extract
2 eggs
150g grated carrots
50g pecans
35g raisins
◽️ FROSTING
225 g cream cheese
140 g icing sugar
80 ml heavy whipping cream
In a bowl whisk flour, soda, salt and cinnamon. Add in oil, both sugars and vanilla and mix thoroughly.
Then whisk in one egg at time until combined and smooth. Grate carrots very finely and add to batter, then add raisins and chopped nuts. Mix. Pour into tin and bake around 45min /160C.
In a large bowl, beat cream cheese with a handheld mixer on medium speed until creamy. Beat in the powdered sugar. Pour in cream and beat on medium speed for 1 minute. When cake is completely cool, spread frosting
SMACZNEGO
Komentarze