Cebularz
Od dawna marzył mi się cebularz, bo to taki smak z dzieciństwa. Jakoś tutaj nie trafiłam na cebularze, nawet w polskich sklepach, tudzież postanowiłam swoją zachciankę spełnić przygotowując cebularz domowy. Wszak nie do końca w smaku jak ten z mojej pamięci, ale i tak smakował świetnie. Z pewnością powróci niedługo na mój stół.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
500g mąki pszennej
40g rozpuszczonego masła roślinnego
7g suchych drożdży (lub 14 świeżych)
250ml mleka owsianego
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
2 duże cebule
2-4 łyżki maku (w zależności ile kto lubi)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w gruba kostkę. Wrzucić na gotującą się wodę i przez ok 3-5 min gotować.

Odcedzić, ostudzić.
Wymieszać z oliwą i makiem, zamknąć w słoiczku, ostawić na 2-3 godz. W ciągu tego czasu tak potrząsnąć ze 2x słoiczkiem.

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i wyrobić. Można ręcznie, można mikserem.
Ciasto odstawić na 40 min w ciepłe miejsce by wyrosło.
Gdy wyrośnie wyjąć z miski, przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na kawałki.
Palcami uformować cienkie okrągłe placki.
Ja zaczynam od brzegów wyrabiając okrąg a potem sam środek ciasta rozciągam całą dłonią. Placki mają średnicę tak ok 15-20 cm, zależy jak mi się ciasta ukroi :) Robię też taki mini cebularze na ok 8 cm średnicy.
Jajko roztrzepać i posmarować placki a następnie ułożyć na nich cebulę, zostawiając ok 1,5 cm od brzegu.
Wkładać do rozgrzanego piekarnika i piec ok 25min w temp 180st C (piekarnik z termoobiegiem). wybornie smakują jeszcze ciepłe i z masłem... i posypane odrobiną soli... mniam, mniam...
I was browsing my blog and stumbled upon an old recipe for onion buns. This is well known in Poland as cebularze. One of my favourite treats.
Vegan recipe🌱
✔️RECIPE:
◻️ Cake:
120g flour
100ml oat milk
1 teaspoon instant yeast
1 teaspoon sugar
15g melted plant butter
◻️ Extras:
1 onion
2 tablespoons poppy seeds
1 tablespoon oil
Thoroughly mix all the ingredients for the dough and knead the dough. Place in a bowl, cover with a cloth until it doubles in volume
Komentarze