Monkey Bread
Szukasz super szybkiej i super łatwej słodkiej przekąski? Małpi Chleb to świetne rozwiązanie dla Twoich słodkich zachcianek. Przepis weganski🌱
SKŁADNIKI na 1 porcje
*Podwój składniki, jeśli chcesz zrobić to dla 2 osób :)
◽️CIASTO
50g mąki tortowej
60g jogurtu sojowego (lub innego jogurtu, jeśli nie jesteś weganinem, greckim lub naturalnym, będzie w porządku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
◽️POSYPKA
1 łyżeczka cukru
szczypta cynamonu
◽️SOS
1 łyżka masła orzechowego
25g oleju kokosowego
2 łyżeczki nektaru z agawy
Podgrzewaj przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej, aż wszystko będzie gęste i gładkie
WYKONANIE:
Wymieszaj wszystkie składniki, delikatnie wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Zróbkulke.
Delikatnie spłaszcz kulkę ciasta dłonią i pokrój na 8 kawałków. Z każdego kawałka zrób małą kulkę.
Wymieszaj cukier z cynamonem i obtocz każdą kulkę w mieszance.
Umieść kulki w misce, polej sosem i gotuj w mikrofalówce (700w) przez około 2 minuty
Looking for super quick and super easy sweet snack? This little Monkey Bread is a great solution to your sweet cravings.
Vegan friendly 🌱
INGREDIENTS - serves 1
*Double the ingredients if you want make it for 2 people
◽️DOUGH
50g self raising flour
60g soy yogurt (or any other yoghurt if you aren't vegan, - Greek or natural will be fine)
1/2 tsp baking powder
◽️COATING
1tsp sugar
pinch of cinnamon
◽️SAUCE
1 tbsp peanut butter
25g coconut oil
2 tsp agave nectar
Heat for 30sec in microwave until all is thick and smooth.
METHOD
Mix all ingredients until combined, knead gently until dough is nice and smooth. Make a ball.
Gently flatten dough ball with your hand and cut into 8 pieces. Roll each piece into a little ball.
Mix sugar and cinnamon and roll each ball in the mix
Place balls in a bowl, pour sauce over and cook in microwave (700w) for about 2min
SKŁADNIKI na 1 porcje
*Podwój składniki, jeśli chcesz zrobić to dla 2 osób :)
◽️CIASTO
50g mąki tortowej
60g jogurtu sojowego (lub innego jogurtu, jeśli nie jesteś weganinem, greckim lub naturalnym, będzie w porządku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
◽️POSYPKA
1 łyżeczka cukru
szczypta cynamonu
◽️SOS
1 łyżka masła orzechowego
25g oleju kokosowego
2 łyżeczki nektaru z agawy
Podgrzewaj przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej, aż wszystko będzie gęste i gładkie
WYKONANIE:
Wymieszaj wszystkie składniki, delikatnie wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Zróbkulke.
Delikatnie spłaszcz kulkę ciasta dłonią i pokrój na 8 kawałków. Z każdego kawałka zrób małą kulkę.
Wymieszaj cukier z cynamonem i obtocz każdą kulkę w mieszance.
Umieść kulki w misce, polej sosem i gotuj w mikrofalówce (700w) przez około 2 minuty
__________________________________
Vegan friendly 🌱
INGREDIENTS - serves 1
*Double the ingredients if you want make it for 2 people
◽️DOUGH
50g self raising flour
60g soy yogurt (or any other yoghurt if you aren't vegan, - Greek or natural will be fine)
1/2 tsp baking powder
◽️COATING
1tsp sugar
pinch of cinnamon
◽️SAUCE
1 tbsp peanut butter
25g coconut oil
2 tsp agave nectar
Heat for 30sec in microwave until all is thick and smooth.
METHOD
Mix all ingredients until combined, knead gently until dough is nice and smooth. Make a ball.
Gently flatten dough ball with your hand and cut into 8 pieces. Roll each piece into a little ball.
Mix sugar and cinnamon and roll each ball in the mix
Place balls in a bowl, pour sauce over and cook in microwave (700w) for about 2min
SMACZNEGO
Komentarze