Biszkoptowe z truskawkami

Dzień dobry😊 Coś słodkiego na szybko? Polecam ciasto biszkoptowe z truskawkami. Doskonałe do popołudniowej kawusi.
Miłego dnia!
Edyta♡⁠

SKŁADNIKI:

200g masła
250g drobnego cukru
6 jajek (temperatura pokojowa)
340g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g truskawek

KRUSZONKA
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła


WYKONANIE:

Masło roztopić na malutkim ogniu. Ostudzić.

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno. Następnie stopniowo, miksując na najwyższych obrotach miksera, dodaj stopniowo cukier po jednej łyżce. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejsz obroty i dodaj po jednym żółtku i ubijaj.

Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj a małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj roztopione masło i miksuj chwile aż masa będzie gładka. Przelej ciasto do blaszki (35x25cm). Na wierzchu ułóż plasterki truskawek.

Posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę i pokruszyć w palcach).

Piecz 40 min/ 180C.

______________________________________________


Good morning 😊 Something sweet and easy to make? How about strawberry sponge cake? Ideal treat with your afternoon coffee. Have a lovely day! Edyta♡⁠


INGREDIENTS

200g butter
250g caster sugar
6 eggs (room temperature)
340g self raising flour
1 tsp baking powder
250g strawberries

CRUMBLE (make dough and then crumble in your hands)
4 tbsp flour
4 tbsp sugar
2 tbsp soft butter


METHOD:

Melt butter on a low heat. Let it cool.

Separate egg whites and egg yolks. Whip egg whites until soft peak then gradually add sugar and whip until all sugar is incorporated and you can't feel sugar granules.Lower mixer speed and gradually add egg yolks. Whip together.

Sift flour and baking powder and add to eggs. On a low speed mix together until all blends well together. Add butter and mix for couple of minutes.

Pour batter into baking tray (35x25cm). On top add slices strawberries. Spread crumble on top. 
Bake 40min/180C


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty