Sushi domowe
Kto lubi sushi?
Zazwyczaj kupuję gotowe sushi, bo nie mam wprawy w robieniu, ale postanowiłam spróbować, choć daleko mi do doskonałości to moje domowe sushi usatysfakcjonowało moje podnienbienie, bo ja sushi lubię bardzo.
Miłego dnia!! Edyta♡
SKŁADNIKI:
250g ryżu sushi
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka sezamu
ogórek
awokado
czerwona papryka
łosoś
Zazwyczaj kupuję gotowe sushi, bo nie mam wprawy w robieniu, ale postanowiłam spróbować, choć daleko mi do doskonałości to moje domowe sushi usatysfakcjonowało moje podnienbienie, bo ja sushi lubię bardzo.
Miłego dnia!! Edyta♡
SKŁADNIKI:
250g ryżu sushi
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka sezamu
ogórek
awokado
czerwona papryka
łosoś
WYKONANIE:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj ocet ryżowy i delikatnie wymieszaj. Odstaw aż wystygnie.
Ponieważ moje sushi jest bez arkusza nori, ułożyłam ryż na folii spożywczej. Połowę ryżu rozporwadź równomiernie na folii tworząc prostokąt. Posyp ryż sezamem, a następnie w na środku ułóż warzywa i łososia.
Zacznij zwijać jak roladę, dokładnie ryż obtoczył dodatki. Przetocz rolkę ryżu tam i z powrotem, aby upewnić się, że wszystko trzyma się razem. Krój ostrym i wilgotnym nożem.
Z drugien połowy ryżu, zrobiłam Nigri - mały blok ryżu sushi pokryty łososiem
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj ocet ryżowy i delikatnie wymieszaj. Odstaw aż wystygnie.
Ponieważ moje sushi jest bez arkusza nori, ułożyłam ryż na folii spożywczej. Połowę ryżu rozporwadź równomiernie na folii tworząc prostokąt. Posyp ryż sezamem, a następnie w na środku ułóż warzywa i łososia.
Zacznij zwijać jak roladę, dokładnie ryż obtoczył dodatki. Przetocz rolkę ryżu tam i z powrotem, aby upewnić się, że wszystko trzyma się razem. Krój ostrym i wilgotnym nożem.
Z drugien połowy ryżu, zrobiłam Nigri - mały blok ryżu sushi pokryty łososiem
_____________________________________________
Do you like sushi?
Usually I buy ready made sushi but I've decided to try and make my own. It's not perfect but for a newbie I think it came out quite all right.
Love, Edyta♡
✔️RECIPE:
250g sushi rice
2 tsp rice vinegar
1 tsp sesame seeds
cucumber
avocado
red pepper
salmon
Cook your rice according to the package. Add rice vinegar and fluff gently. Let it cool completely.
As my sushi is without nori sheet, I placed my rice on a cling film. I took half of my rice and spread evenly on cling film creating rectangle.
Sprinkle sesame seeds over the rice and then in the middle of your roll add your veggies and salomon. Gently roll the sushi like you would a burrito, and tuck the filling in as you go. Roll back and forth to make sure it's staying together.
Use a sharp and slightly wet knife to cut into pieces
Rest of the rice I used to make Nigri - little block of sushi rice covered with salmon
Usually I buy ready made sushi but I've decided to try and make my own. It's not perfect but for a newbie I think it came out quite all right.
Love, Edyta♡
✔️RECIPE:
250g sushi rice
2 tsp rice vinegar
1 tsp sesame seeds
cucumber
avocado
red pepper
salmon
Cook your rice according to the package. Add rice vinegar and fluff gently. Let it cool completely.
As my sushi is without nori sheet, I placed my rice on a cling film. I took half of my rice and spread evenly on cling film creating rectangle.
Sprinkle sesame seeds over the rice and then in the middle of your roll add your veggies and salomon. Gently roll the sushi like you would a burrito, and tuck the filling in as you go. Roll back and forth to make sure it's staying together.
Use a sharp and slightly wet knife to cut into pieces
Rest of the rice I used to make Nigri - little block of sushi rice covered with salmon
SMACZNEGO
Komentarze