Sushi domowe

Kto lubi sushi?
Zazwyczaj kupuję gotowe sushi, bo nie mam wprawy w robieniu, ale postanowiłam spróbować, choć daleko mi do doskonałości to moje domowe sushi usatysfakcjonowało moje podnienbienie, bo ja sushi lubię bardzo.
Miłego dnia!! Edyta♡


SKŁADNIKI⁠:

250g ryżu sushi⁠
2 łyżeczki octu ryżowego⁠
1 łyżeczka sezamu⁠
ogórek⁠
awokado⁠
czerwona papryka⁠
łosoś⁠

WYKONANIE:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj ocet ryżowy i delikatnie wymieszaj. Odstaw aż wystygnie.⁠

Ponieważ moje sushi jest bez arkusza nori, ułożyłam ryż na folii spożywczej.⁠ Połowę ryżu rozporwadź równomiernie na folii tworząc prostokąt.⁠ Posyp ryż sezamem, a następnie w na środku ułóż warzywa i łososia.⁠

⁠Zacznij zwijać jak roladę, dokładnie ryż obtoczył dodatki. Przetocz rolkę ryżu tam i z powrotem, aby upewnić się, że wszystko trzyma się razem.⁠ Krój ostrym i wilgotnym nożem.

Z drugien połowy ryżu, zrobiłam Nigri - mały blok ryżu sushi pokryty łososiem


⁠_____________________________________________

Do you like sushi?
⁠Usually I buy ready made sushi but I've decided to try and make my own. It's not perfect but for a newbie I think it came out quite all right.
Love, Edyta♡

✔️RECIPE:

⁠250g sushi rice
2 tsp rice vinegar⁠
1 tsp sesame seeds⁠
cucumber⁠
avocado⁠
red pepper⁠
salmon⁠


Cook your rice according to the package. Add rice vinegar and fluff gently. Let it cool completely.⁠

As my sushi is without nori sheet, I placed my rice on a cling film. I took half of my rice and spread evenly on cling film creating rectangle. ⁠

Sprinkle sesame seeds over the rice and then in the middle of your roll add your veggies and salomon.⁠ Gently roll the sushi like you would a burrito, and tuck the filling in as you go. Roll back and forth to make sure it's staying together.⁠

Use a sharp and slightly wet knife to cut into pieces

⁠Rest of the rice I used to make Nigri - little block of sushi rice covered with salmon⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty