Chlebek otrębowy
Chleb na szybko zrobiony z otrębów. Dziś mój sposób przyrządzania
SKŁADNIKI:
2 czubate łyżki otrąb owsianych
1 czubata łyżka otrąb pszennych
1 duże jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka chudego
3 łyżki wody
WYKONANIE:
Wszystkie składniki idą do małego plastikowego pudełeczka. Mieszamy wszystko dokładnie by powstała w miarę lejąca się masa.

Jeśli masa jest gęsta można dolać więcej mleka lub wody. Czasem metoda ''prób i błędów'', to jedyna by dojść do perfekcji. Zbyt gęsta masa sprawi,że chlebek będzie bardziej suchy.
Wkładamy pudełeczko na 4 min do mikrofalówki.
I tu uwaga: mikrofalówki są różne, jedne grzeją mocniej, inne słabiej. Jeśli chlebek wydaje się być mocno ''mokry'' wstawić go na dodatkowe 30 sek.
Gotowy chlebek wygląda tak:


SKŁADNIKI:
2 czubate łyżki otrąb owsianych
1 czubata łyżka otrąb pszennych
1 duże jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka chudego
3 łyżki wody
WYKONANIE:
Wszystkie składniki idą do małego plastikowego pudełeczka. Mieszamy wszystko dokładnie by powstała w miarę lejąca się masa.
Jeśli masa jest gęsta można dolać więcej mleka lub wody. Czasem metoda ''prób i błędów'', to jedyna by dojść do perfekcji. Zbyt gęsta masa sprawi,że chlebek będzie bardziej suchy.
Wkładamy pudełeczko na 4 min do mikrofalówki.
I tu uwaga: mikrofalówki są różne, jedne grzeją mocniej, inne słabiej. Jeśli chlebek wydaje się być mocno ''mokry'' wstawić go na dodatkowe 30 sek.
Gotowy chlebek wygląda tak:

Smacznego
Komentarze
Spróbuję pokombinować przepis na piekarnik. Muszę tylko odpowiednią formę zakupić, bo pudełko to się raczej nie nada :)