Udka słodko-pikantne
Przepis od kolegi Darka,
delikatnie tylko ‘’podrasowany’’
Dieta Weight Watches - PURPLE 4SP jedna sztuka
SKŁADNIKI:
Marynata
1 czubata łyżeczka ciemnego pieprzu
1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka hot chilli przyprawy
140g dżemu morelowego
140g miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
6 ziarenek ziela angielskiego
1,5 kg podudzi (16szt)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać.
Udka z kurczaka wrzucić na gotującą się wodę i obgotować ok 10 min na małym ogniu. Odcedzić.

Najwygodniej marynatę przerzucić w duże pudełko. Wrzucić obgotowane udka, pojemnik zamknąć i wstrząsnąć delikatnie kilka razy tak by marynata obtoczyła udka (zostawić pojemnik otwarty jeśli udka są jeszcze ciepłe)

Jeśli jest się w domu to dobrze tak co godzinkę wstrząsnąć udka. Zostawić w marynacie na co najmniej 6 godzin. Można przygotować wieczorem i zostawić na całą noc albo i dłużej.
Udka przełożyć na blaszkę polewając je niewielką ilością marynaty.

Zapiekać 30 min pod przykryciem (temp 180st C z termoobiegiem) Następnie zdjąć przykrycie i zapiekać w tej samej temperaturze aż marynata się lekko ‘’podsuszy’’ przez ok 20 min.
Naprawdę świetne, jeśli ktoś lubi pikantne i słodkie smaki w jednym ,to szczerze polecam!
Darkowi dziękuję za przepis!
SKŁADNIKI:
Marynata
1 czubata łyżeczka ciemnego pieprzu
1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka hot chilli przyprawy
140g dżemu morelowego
140g miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
6 ziarenek ziela angielskiego
1,5 kg podudzi (16szt)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać.
Udka z kurczaka wrzucić na gotującą się wodę i obgotować ok 10 min na małym ogniu. Odcedzić.
Najwygodniej marynatę przerzucić w duże pudełko. Wrzucić obgotowane udka, pojemnik zamknąć i wstrząsnąć delikatnie kilka razy tak by marynata obtoczyła udka (zostawić pojemnik otwarty jeśli udka są jeszcze ciepłe)
Jeśli jest się w domu to dobrze tak co godzinkę wstrząsnąć udka. Zostawić w marynacie na co najmniej 6 godzin. Można przygotować wieczorem i zostawić na całą noc albo i dłużej.
Udka przełożyć na blaszkę polewając je niewielką ilością marynaty.
Zapiekać 30 min pod przykryciem (temp 180st C z termoobiegiem) Następnie zdjąć przykrycie i zapiekać w tej samej temperaturze aż marynata się lekko ‘’podsuszy’’ przez ok 20 min.
Naprawdę świetne, jeśli ktoś lubi pikantne i słodkie smaki w jednym ,to szczerze polecam!
Darkowi dziękuję za przepis!
Smacznego
Edyta
Komentarze