Zupa kalafiorowa

SKŁADNIKI:

50g pora
15g łodyżki selera
1 mała pietruszka
1 marchewka
350g kalafiora
125g fasolki szparagowej
400g piersi z kurczarka
1,75 l wody
1 kostka rosołowa
1/2 łyżki przyprawy ''Kucharek''
pieprz
10 łyżek słodkiej śmietanki (o takiej używam: TU )
łyżka posiekanego koperku



WYKONANIE:

Pora, selera, pietruszkę, kostkę rosołową i kucharek wrzucić do garnka, zalać wodą.
Marchewkę pokroić w kostkę, do gara. Gotowac wywar na wolnym ogniu (ok 20-30min)



Pierś kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć (około 5 min). Dorzucić do wywaru.
(wszelkie sosy powstałe w czasie obsmażania, zostawić na patelni)

 

Kalafiora pokroić w różyczki, wrzucić w miseczkę i sparzyć. Zostawić na kilka minut.



Fasolkę pokroić w około 3 cm kawałki, opłukać i wrzucić razem z odcedzonym kalafiorem do wywaru.



Gotować na wolnym ogniu. Gdy kalafior i fasolka będą miękkie dodać około 10 łyżek słodkiej śmietany i łyżkę czubatą posiekanego koperku.



Dodać pieprzu i soli do smaku.







Smacznego

Komentarze

Anonimowy pisze…
Mniamuśnie wygląda.Właśnie taką samą tworze ;-D
rolka

Popularne posty