Mięsne Gołąbki w Pomidorach
SKŁADNIKI:
Nadzienie gołąbków:
1,3kg mięsa mielonego z indyka
1/2 średniej drobno pokrojonej cebuli
2 jajka
100g startego żółtego sera
1/2 łyżeczki przyprawy ''kucharek''
1/2 łyżeczki mixu suszonych ziół
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
szczypta przyprawy hot chilli
szczypta pieprzu cayenne
Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów
1 płaska łyżeczka przyprawy Kucharek
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczka przyprawy hot chilli
50g koncentratu pomidorowego
Liście kapusty
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na nadzienie do gołąbków wrzucić do miski i dokładnie wymieszać ze sobą.

Liście kapusty sparzyć.
Użyłam japońskiej kapusty ze względu na fakt, że liście bez problemu się odrywają nawet gdy kapusta jest nie obgotowana. Oddzielam surowe liście kapusty i je zalewam wrzątkiem. Przykrywam i zostawiam na 5 min.

Gdy liście są miękkie odciąć grube środki.

Garść nadzienia z mięsa mielonego zawinąć w liść

Na dnie blachy w której będziemy zapiekać gołąbki, ułożyć pozostałe liście kapusty a na nich dopiero gotowe gołąbki.

Posypać 1 łyżeczką kucharka, dolewać ok 200ml wody, przykryć i zapiekać przez ok 1 godzinę w temp 170st C (piekarnik z termoobiegiem)
Składniki na sos pomidorowy wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok pół godz. Zmiksować wszystko ze sobą.

Po upieczeniu gołąbków odcedzić je z wody i wyjąć liście kapusty znajdujące się na dnie blachy.

Polać gołąbki sosem pomidorowym i zapiekać 15 min w piekarniku pod przykryciem.
Gotowe.



Nadzienie gołąbków:
1,3kg mięsa mielonego z indyka
1/2 średniej drobno pokrojonej cebuli
2 jajka
100g startego żółtego sera
1/2 łyżeczki przyprawy ''kucharek''
1/2 łyżeczki mixu suszonych ziół
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
szczypta przyprawy hot chilli
szczypta pieprzu cayenne
Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów
1 płaska łyżeczka przyprawy Kucharek
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczka przyprawy hot chilli
50g koncentratu pomidorowego
Liście kapusty
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na nadzienie do gołąbków wrzucić do miski i dokładnie wymieszać ze sobą.
Liście kapusty sparzyć.
Użyłam japońskiej kapusty ze względu na fakt, że liście bez problemu się odrywają nawet gdy kapusta jest nie obgotowana. Oddzielam surowe liście kapusty i je zalewam wrzątkiem. Przykrywam i zostawiam na 5 min.
Gdy liście są miękkie odciąć grube środki.
Garść nadzienia z mięsa mielonego zawinąć w liść

Na dnie blachy w której będziemy zapiekać gołąbki, ułożyć pozostałe liście kapusty a na nich dopiero gotowe gołąbki.
Posypać 1 łyżeczką kucharka, dolewać ok 200ml wody, przykryć i zapiekać przez ok 1 godzinę w temp 170st C (piekarnik z termoobiegiem)
Składniki na sos pomidorowy wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok pół godz. Zmiksować wszystko ze sobą.
Po upieczeniu gołąbków odcedzić je z wody i wyjąć liście kapusty znajdujące się na dnie blachy.
Polać gołąbki sosem pomidorowym i zapiekać 15 min w piekarniku pod przykryciem.
Gotowe.
Smacznego
Edyta
Komentarze