Bogracz Light
Kiedy 3 lata temu ,podczas wizyty u szwagra, po raz pierwszy miałam okazję spróbować tej pysznej zupy, od razu wiedziałam, że na stałe zagości w moim menu.
Dziś wersja odchudzona, dobra na Dukana :)
SKŁADNIKI:
500 g mięsa z udek (waga mięsa bez kości i skóry)
1 główka czosnku
1 średnia cebula
400 g pieczarek
1 mała czerwona papryka
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
150 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki kminku
1/2 łyżki hot chilli
kluseczki dukanowe (według tego przepisu: Tu Kliknij- KLUSECZKI )
i opcjonalnie ziemniaki (ja dodałam 2 średnie ziemniaki o wadze 250g)
2 kostki mięsne WINIARY , lub zwykłe kostki rosołowe
1 łyżeczka kucharka
1,5 L wody
WYKONANIE:
Przygotować składniki, czyli:
-mięso, pieczarki papryka w dużą kostkę
-cebula w drobną kostkę
-czosnek przecisnąć przez praskę
-jeśli dodajemy ziemniaki- pokroić je w większe kawałki)
-2 kostki mięsne rozpuścić w 1/2 L wrzątku.

Wywar z kostek wlać do garnka w którym będziemy gotować zupę, nastawić na mały ogień.
Spryskać olejem patelnię i podsmażyć cebulę i czosnek. Wrzucić do garnka z wywarem, przykryć.

Na tej samej patelni (niekoniecznie trzeba myć) podsmażyć pieczarki- dodać łyżeczkę ''Kucharka'' podczas smażenia.
Podsmażone pieczarki wrzucić do garnka, jeśli jest trochę wody z pieczarek, również wlać do wywaru.


Spryskać ponownie olejem patelnie i podsmażyć mięso z kurczaka. Wrzucić do garnka, unikając wlewania tłustego sosu jaki mógł powstać podczas smażenia.

Dolać 1 litr wody i gotować na małym ogniu około 10 min. Jeśli robimy bogracz z ziemniakami, to jest właśnie moment by dodać ziemniaki, aby gotowały się powoli razem z mięskiem.

Po 10 min dodać koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 5 min (jeśli gotujemy z ziemniakami, ziemniaki w tej fazie powinny być półtwarde)

Wrzucić świeżą paprykę i kluseczki dukanowe.

Kluseczki można uprzednio ugotować, bądź w wersji dla leniwych jak ja: robię ciasto na kluseczki, doprowadzam zupę do wrzenia, lepię w palcach małe kulki-kluski i wrzucam na gotującą się zupę.

Po dodaniu kluseczek przyprawić bogracz kminkiem i chilli, przykryć i gotować na małym ogniu około 10 min. Można podawać z chlebkiem czosnkowym...


Smacznego
Edyta
Dziś wersja odchudzona, dobra na Dukana :)
SKŁADNIKI:
500 g mięsa z udek (waga mięsa bez kości i skóry)
1 główka czosnku
1 średnia cebula
400 g pieczarek
1 mała czerwona papryka
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
150 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki kminku
1/2 łyżki hot chilli
kluseczki dukanowe (według tego przepisu: Tu Kliknij- KLUSECZKI )
i opcjonalnie ziemniaki (ja dodałam 2 średnie ziemniaki o wadze 250g)
2 kostki mięsne WINIARY , lub zwykłe kostki rosołowe
1 łyżeczka kucharka
1,5 L wody
WYKONANIE:
Przygotować składniki, czyli:
-mięso, pieczarki papryka w dużą kostkę
-cebula w drobną kostkę
-czosnek przecisnąć przez praskę
-jeśli dodajemy ziemniaki- pokroić je w większe kawałki)
-2 kostki mięsne rozpuścić w 1/2 L wrzątku.
Wywar z kostek wlać do garnka w którym będziemy gotować zupę, nastawić na mały ogień.
Spryskać olejem patelnię i podsmażyć cebulę i czosnek. Wrzucić do garnka z wywarem, przykryć.
Na tej samej patelni (niekoniecznie trzeba myć) podsmażyć pieczarki- dodać łyżeczkę ''Kucharka'' podczas smażenia.
Podsmażone pieczarki wrzucić do garnka, jeśli jest trochę wody z pieczarek, również wlać do wywaru.
Spryskać ponownie olejem patelnie i podsmażyć mięso z kurczaka. Wrzucić do garnka, unikając wlewania tłustego sosu jaki mógł powstać podczas smażenia.
Dolać 1 litr wody i gotować na małym ogniu około 10 min. Jeśli robimy bogracz z ziemniakami, to jest właśnie moment by dodać ziemniaki, aby gotowały się powoli razem z mięskiem.
Po 10 min dodać koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 5 min (jeśli gotujemy z ziemniakami, ziemniaki w tej fazie powinny być półtwarde)
Wrzucić świeżą paprykę i kluseczki dukanowe.
Kluseczki można uprzednio ugotować, bądź w wersji dla leniwych jak ja: robię ciasto na kluseczki, doprowadzam zupę do wrzenia, lepię w palcach małe kulki-kluski i wrzucam na gotującą się zupę.
Po dodaniu kluseczek przyprawić bogracz kminkiem i chilli, przykryć i gotować na małym ogniu około 10 min. Można podawać z chlebkiem czosnkowym...
Smacznego
Edyta
Komentarze
poza tym bogracz jest tak dobry, że jedzenie dukanowego to profanacja...
chyba jedyna potrawa której nie jem zrobionej po dukanowemu,
albo prawdziwy albo wcale:)oczywiście jadłam u Ciebie i zachwalam:)jak wszystko co gotujesz, masz złote ręce dziewczyno:)
tylko o to,że waga tego mięsa po wyjęciu kości i zdjęciu skóry to była 500g.
żeby ktoś nie wział udka, nie zważył, ma pół kilo, potem wymuje kości, odcina tłuszczyk i zostaje mu 30 dkg.
mi o to chodziło- ze waga samego mięska to pół kg...
może powinnam to jakoś inaczej ując... bo faktycznie można zinterpretować różnie...
i proponuję ci zrobić bogracz jak w tym przepisie, uwierz mi- nawet się J i S nie zorientowali, że na modłę dietetyczną a i ja bardzo róznicy w smaku nie odczułam...
może spróbuję dietetycznego, ale ja do bogracza nie mam talentu, Ty za to tak:)
Z wołowiny na Dukana tez może być... bo chude :)
Na necie znalazłam mnóstwo przepisów na bogracz- wariacji na temat jest wiele.. i są w niektórych przepisach pieczarki... a w niektórych nawet ogórki kiszone- choć nie bardzo ja je widzę w tym daniu... albo bazylia widziałam ,że jest dodawana, ale to potrawa wegierska, a oni chyba nie bardzo bazylią się "obsługują"
ale co osoba, to co innego doda...
a wiecie,że nie wiedziałam,że ''bogracz'' to nazwa kociołka, w którym się zupę gulaszową gotuje? ale już wiem :)
więc nazwa powinna być : zupa gulaszowa z bogracza :)