Orzeszki

Dzień dobry, jak nastroje poświąteczne, brzuszki nadal pełne? Dzisiaj przychodzę do was z jednym z moich ulubionych słodkich przysmaków. Widziałam u wielu z was również pojawiły się ORZESZKI, a dzisiaj moja wersja, z zeszytu mamy. Jeszcze pachnie świętami.

SKŁADNIKI:⁠

▫️Ciasto:⁠
500g mąki pszennej⁠
2 żółtka⁠
150g rozpuszczonego masła⁠
1/2 łyżki oleju roślinnego
130g śmietany⁠
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia⁠
3 łyżki cukru pudru⁠

▫️Masa:⁠
1/2 szkl cukru pudru⁠
250g masła
3/4 opakowania mleka w proszku⁠
4 łyżki kakao⁠
zapach waniliowy⁠
1/2 szkl posiekanych orzechów



WYKONANIE:⁠

⁠Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto i wstawić na kilka minut do lodówki.⁠ Usmażyć ciasto w foremkach na orzeszki.

Masa:⁠
Masło rozpuścić z cukrem pudrem (nie zagotować). Dodać kakao, zapach i ucierać mikserem, po trochu dodawać mleko w proszku i ucierać. Na koniec dodać orzechy i wymieszać łyżką.⁠ Masę położyć pomiędzy dwie połówki orzeszka. Posypać cukrem pudrem.⁠


⁠__________________________________


Good morning. How is everyone?

Today one of my favourite sweet treats. In Poland we call it NUTS, because they do look bit like walnut shells. You will need special mould to make them, but you can easily buy it on Amazon.

INGREDIENTS:

▫️ Shells:
500g flour⁠
2 yolks⁠
150g melted butter
1/2 tablespoon sunflower oil⁠
130g sour cream⁠
1/2 teaspoon baking powder⁠
3 tablespoons icing sugar⁠

▫️Filling⁠
1/2 cup icing sugar⁠
250g unsalted butter⁠
3/4 packet of powdered milk⁠
4 tablespoons cocoa⁠
vanilla essence
1/2 cup chopped nuts


⁠METHOD:

⁠⁠Mix all ingredients for the dough thoroughly. Knead the dough and put it in the fridge for a few minutes⁠, Fry the dough in nut moulds.

Filling:
Melt the butter with powdered sugar (do not boil it). Add cocoa, essence and mix, little by little add powdered milk and mix together. Finally, add the nuts. Put the filling between two nut shells. Sprinkle with powdered sugar⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty