Sticky wings

Dzień dobry kochani, co na obiad? Może słodko-pikantne skrzydełka was skuszą?⁠ ♥ ️⁠


PRZEPIS:⁠

⁠1 kg skrzydełek⁠

⁠Umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Umieść w misce, dodaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej i wrzuć kurczaka. Usuń nadmiar i połóż kurczaka na blasze do pieczenia. Piec na złoty kolor.⁠


▢ Sos:⁠

⁠1 łyżeczka oleju roślinnego⁠
szczypta soli i pieprzu⁠
1 kawałek imbiru wielkości kciuka – obrany i zmielony⁠
2 łyżki miodu⁠
1/4 łyżeczki płatków chili⁠
4 łyżki brązowego cukru⁠
5 łyżek ciemnego sosu sojowego⁠
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej⁠
2 ząbki czosnku - obrane i zmielone⁠


Wszystkie składniki na sos włożyć do rondla, wymieszać i zagotować. Pozostawić do wrzenia przez 5-10 minut, aż sos zredukuje się i lekko zgęstnieje (zgęstnieje bardziej, gdy ostygnie).⁠

Włóż skrzydełka do dużej miski i bardzo ostrożnie polej sosem (uważaj, będzie BARDZO gorący). Wymieszaj, a następnie podawaj z dodatkiem sezamu.⁠

⁠⁠__________________________________________________⁠

⁠⁠⁠Hello my lovelies, what's for lunch? Here’s the some spicy sticky wings. ⁠

⁠⁠RECIPE⁠:


⁠▢ 1 kg chicken wings⁠

⁠Wash and dry with paper towels. Place in bowl add 1 tbs corn starch and toss chicken. Tap off the excess and place chicken on the baking tray. Bake until golden brown.⁠

⁠▢ Sticky Asian Sauce:⁠

⁠1 tsp vegetable oil⁠
pinch of salt and pepper⁠
1 thumb-sized piece of ginger - peeled and minced⁠
2 tbsp honey⁠
1/4 tsp chilli flakes⁠
4 tbsp brown sugar⁠
5 tbsp dark soy sauce⁠
1 tsp lemon grass paste⁠
2 cloves garlic - peeled and minced⁠

⁠Place all of the sauce ingredients into a saucepan, stir and bring to the boil. Allow to bubble for 5-10 minutes until the sauce reduces and thickens slightly (it will thicken more as it cools). ⁠

Place the wings in a large bowl and very carefully pour over the sticky sauce (be careful, it will VERY hot). Toss to combine, then serve topped with some sesame seeds.


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty