Sticky wings
Dzień dobry kochani, co na obiad? Może słodko-pikantne skrzydełka was skuszą? ♥ ️
PRZEPIS:
1 kg skrzydełek
Umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Umieść w misce, dodaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej i wrzuć kurczaka. Usuń nadmiar i połóż kurczaka na blasze do pieczenia. Piec na złoty kolor.
▢ Sos:
1 łyżeczka oleju roślinnego
szczypta soli i pieprzu
1 kawałek imbiru wielkości kciuka – obrany i zmielony
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki płatków chili
4 łyżki brązowego cukru
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku - obrane i zmielone
Wszystkie składniki na sos włożyć do rondla, wymieszać i zagotować. Pozostawić do wrzenia przez 5-10 minut, aż sos zredukuje się i lekko zgęstnieje (zgęstnieje bardziej, gdy ostygnie).
Włóż skrzydełka do dużej miski i bardzo ostrożnie polej sosem (uważaj, będzie BARDZO gorący). Wymieszaj, a następnie podawaj z dodatkiem sezamu.
Hello my lovelies, what's for lunch? Here’s the some spicy sticky wings.
RECIPE:
▢ 1 kg chicken wings
Wash and dry with paper towels. Place in bowl add 1 tbs corn starch and toss chicken. Tap off the excess and place chicken on the baking tray. Bake until golden brown.
▢ Sticky Asian Sauce:
1 tsp vegetable oil
pinch of salt and pepper
1 thumb-sized piece of ginger - peeled and minced
2 tbsp honey
1/4 tsp chilli flakes
4 tbsp brown sugar
5 tbsp dark soy sauce
1 tsp lemon grass paste
2 cloves garlic - peeled and minced
Place all of the sauce ingredients into a saucepan, stir and bring to the boil. Allow to bubble for 5-10 minutes until the sauce reduces and thickens slightly (it will thicken more as it cools).
Place the wings in a large bowl and very carefully pour over the sticky sauce (be careful, it will VERY hot). Toss to combine, then serve topped with some sesame seeds.
PRZEPIS:
1 kg skrzydełek
Umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Umieść w misce, dodaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej i wrzuć kurczaka. Usuń nadmiar i połóż kurczaka na blasze do pieczenia. Piec na złoty kolor.
▢ Sos:
1 łyżeczka oleju roślinnego
szczypta soli i pieprzu
1 kawałek imbiru wielkości kciuka – obrany i zmielony
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki płatków chili
4 łyżki brązowego cukru
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku - obrane i zmielone
Wszystkie składniki na sos włożyć do rondla, wymieszać i zagotować. Pozostawić do wrzenia przez 5-10 minut, aż sos zredukuje się i lekko zgęstnieje (zgęstnieje bardziej, gdy ostygnie).
Włóż skrzydełka do dużej miski i bardzo ostrożnie polej sosem (uważaj, będzie BARDZO gorący). Wymieszaj, a następnie podawaj z dodatkiem sezamu.
__________________________________________________
Hello my lovelies, what's for lunch? Here’s the some spicy sticky wings.
RECIPE:
▢ 1 kg chicken wings
Wash and dry with paper towels. Place in bowl add 1 tbs corn starch and toss chicken. Tap off the excess and place chicken on the baking tray. Bake until golden brown.
▢ Sticky Asian Sauce:
1 tsp vegetable oil
pinch of salt and pepper
1 thumb-sized piece of ginger - peeled and minced
2 tbsp honey
1/4 tsp chilli flakes
4 tbsp brown sugar
5 tbsp dark soy sauce
1 tsp lemon grass paste
2 cloves garlic - peeled and minced
Place all of the sauce ingredients into a saucepan, stir and bring to the boil. Allow to bubble for 5-10 minutes until the sauce reduces and thickens slightly (it will thicken more as it cools).
Place the wings in a large bowl and very carefully pour over the sticky sauce (be careful, it will VERY hot). Toss to combine, then serve topped with some sesame seeds.
SMACZNEGO
Komentarze