Tort czekoladowy w barwach flagi UKRAINY

Niełatwo jest wstawiać posty i omijać temat, który ciąży nam na sercach. Obserwuje z daleka co się dzieje na Ukrainie. Nie wiem co powiedzieć w obliczu takiej tragedii. Oglądam wiadomości i filmy w necie pokazujące zrujnowane domy i płaczące w przerażeniu dzieci. Serce wypełnia się smutkiem. Jakże prawdziwe są słowa mistrza gdy pisał:

Litwo, Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie
Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
Kto cię stracił.

Jakże często nie doceniamy naszej wolności, pokoju...
Dziś tort w barwach flagi Ukraińskiej jako symbol solidarności z naszymi sąsiadami 💙💛


SKŁADNIKI:⁠
▫️ Biszkopt:

5 jajek⁠
5 łyżek drobnego cukru⁠
1 łyżka pasty waniliowej⁠.
5 łyżek mąki⁠
1 łyżeczka proszku do pieczenia⁠
1 łyżka kakao⁠
▫️ Masa
200g mascarpone⁠
70g miękkiego masła⁠
2 łyżeczki pasty waniliowej⁠
10 łyżek cukru pudru⁠


WKONANIE:
 
Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż mąka połączy się z jajkami, mieszaj delikatnie, żeby masa jajeczna opadnie. Wlać do formy. Piec 30min/180C⁠

⁠Ubij masło z cukrem i pastą waniliową. Dodać mascarpone i ubić razem. ⁠Dodaj barwnik do każdej połówki. Rozprowadź krem na każdej części biszkoptu⁠.

_______________________________________________________


Good morning!

It feels weird to make happy food posts when my heart feels heavy. I can't believe the tragedy that is unfolding in front of our eyes. I don't really know what to say because nothing can provide comfort when you see those devastating posts and videos of neighbourhoods being bombed, children screaming and crying in terror. We often do not appreciate our freedom...
My cake today is my way of saying I stand with Ukraine #slavaukraini 🇺🇦 💙💛

INGREDIENTS:

▫️Sponge
5 eggs⁠
5 tbsp caster sugar⁠
1 tbsp vanilla paste⁠.
5 tbsp flour⁠
1 tsp baking powder⁠
1 tbsp cocoa⁠

▫️Filling
200g mascarpone⁠
70g softened butter⁠
2 tsp vanilla paste⁠
10 tbs icing sugar⁠

METHOD:

Whip eggs with sugar until stiff. Spoon by spoon add flour and baking powder. Stir until flour is incorporated, be gentle otherwise egg batter will drop. Pour into tin. Bake 30min/180C⁠

⁠Beat the butter with sugar and vanilla paste. Add mascarpone and whip together. ⁠Add food colour to each half. Spread the cream over each part of the sponge⁠.




SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty