Kluseczki dukanowe
Bardzo łatwe do zrobienia. Super jako dodatek do zup czy sosów.
1 średnie jajko
7 czubatych łyżeczek mąki kukurydzianej (lub mazeiny)
Do kubka wbić jajko. Dodawać po 1 łyżeczce mąkę i mieszać.

Konsystencja powstałej masy będzie w miarę gęsta, ale nie sztywna, że łyżka staje.

Nabieram łyżeczką masę i tak jakby rwę, albo robię małe kulki, i wrzucam je na gotującą się wodę.

Gotuję kluski około 5 min, odcedzam.



1 średnie jajko
7 czubatych łyżeczek mąki kukurydzianej (lub mazeiny)
Do kubka wbić jajko. Dodawać po 1 łyżeczce mąkę i mieszać.
Konsystencja powstałej masy będzie w miarę gęsta, ale nie sztywna, że łyżka staje.
Nabieram łyżeczką masę i tak jakby rwę, albo robię małe kulki, i wrzucam je na gotującą się wodę.
Gotuję kluski około 5 min, odcedzam.
Nie wiem czy można zrobić ''na zapas'' bo zawsze robię taką porcję by zjeść od razu :)
Smacznego
Edyta
Smacznego
Edyta
Komentarze