Tort z wiśniami
Jeden z przepisów, który zalega już od miesiąca... Tort urodzinowy jaki robiłam jeszcze w marcu na 11-ste urodziny mojej uroczej córci. Smaczności, pyszności...
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
różowy barwnik - opcjonalnie
(przypuszczam ,że zależy od barwnika ile trzeba dodać. Ja wlałam 1/8 łyżeczki - mierzone łyżeczkami-miarkami)
NASĄCZENIE BISZKOPTU (wymieszać wszystko razem)
150ml wody
1 kieliszek wódki
1 łyżka soku z cytryny
MASA:
Budyń
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250g masła
OZDABIANIE:
Można obsypać tort orzechami albo startą czekoladą... ja natomiast obłożyłam kit-katami :) polałam je jeszcze czekoladą by połączyć... Przewiązałam zwykłą wstążką a od dołu spryskałam jadalnym srebrnym spray'em by nadać ciekawego połysku.

Proste dekoracje.. motylki, kwiatki kulki perłowe (jadalne) ...

Udało mi się zrobić zdjęcie z dosłownie ''resztek'' tortu.. to ostatni kawałek, który się uchował i mogłam pokazać jak wyglądał torcik w środku :)

Julcia zdmuchuje 11. Oficjalnie jest już nastolatką :)

Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
różowy barwnik - opcjonalnie
(przypuszczam ,że zależy od barwnika ile trzeba dodać. Ja wlałam 1/8 łyżeczki - mierzone łyżeczkami-miarkami)
NASĄCZENIE BISZKOPTU (wymieszać wszystko razem)
150ml wody
1 kieliszek wódki
1 łyżka soku z cytryny
MASA:
Budyń
1/2 litra mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250g masła
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki alkoholu z wiśni
DODATKI
280g odcedzonych wiśni z syropu
(wiśnie w syropie robi moja mama lub przyjaciółka i dostaję gotowy domowy wyrób, jeśli ktoś wie gdzie takie mozna zakupić proszę o podpowiedź)
10 łyżek spirytusu
Batoniki KIT KAT
WYKONANIE:
Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na sztywną, puszystą pianę. Dodać barwnik, mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie, powoli wymieszać, tak aby masa nie opadła za bardzo


Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem)

Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na dwie części. Po wystudzeniu biszkopt nasączyć.

Budyń
350ml mleka zagotować. Do pozostałych 150 ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń. Zmiksować.

Wlać do garnka z mlekiem. Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje.

Budyń ostudzić.
Masa
Masło wyjąć by osiągnęło temperaturę pokojową i było miękkie. Pokroić je w plastry i utrzeć. Do utartego masła dodawać po ok 2 -3 łyżki zimnego budyniu. Ciągle miksując.

Gdy budyń się wymiesza z masłem, dodawać kolejne porcje aż do wykorzystania całego budyniu. Do utartej masy dodać kakao. Zmiksować.

Następnie dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i spirytus. Zmiksować dokładnie. Masę podzielić na 3 części. Masę wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Rozsmarować i układać dodatki (wiśnie).

Na wiśnie położyć kolejną część masy, przełożyć biszkoptem. Ostatnią częścią masy posmarować biszkopt od góry oraz brzegi (cienką warstwą). Ozdobić.
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki alkoholu z wiśni
DODATKI
280g odcedzonych wiśni z syropu
(wiśnie w syropie robi moja mama lub przyjaciółka i dostaję gotowy domowy wyrób, jeśli ktoś wie gdzie takie mozna zakupić proszę o podpowiedź)
10 łyżek spirytusu
Batoniki KIT KAT
WYKONANIE:
Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na sztywną, puszystą pianę. Dodać barwnik, mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie, powoli wymieszać, tak aby masa nie opadła za bardzo
Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem)
Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na dwie części. Po wystudzeniu biszkopt nasączyć.
Budyń
350ml mleka zagotować. Do pozostałych 150 ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń. Zmiksować.

Wlać do garnka z mlekiem. Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje.
Budyń ostudzić.
Masa
Masło wyjąć by osiągnęło temperaturę pokojową i było miękkie. Pokroić je w plastry i utrzeć. Do utartego masła dodawać po ok 2 -3 łyżki zimnego budyniu. Ciągle miksując.
Gdy budyń się wymiesza z masłem, dodawać kolejne porcje aż do wykorzystania całego budyniu. Do utartej masy dodać kakao. Zmiksować.
Następnie dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i spirytus. Zmiksować dokładnie. Masę podzielić na 3 części. Masę wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Rozsmarować i układać dodatki (wiśnie).
Na wiśnie położyć kolejną część masy, przełożyć biszkoptem. Ostatnią częścią masy posmarować biszkopt od góry oraz brzegi (cienką warstwą). Ozdobić.
OZDABIANIE:
Można obsypać tort orzechami albo startą czekoladą... ja natomiast obłożyłam kit-katami :) polałam je jeszcze czekoladą by połączyć... Przewiązałam zwykłą wstążką a od dołu spryskałam jadalnym srebrnym spray'em by nadać ciekawego połysku.
Proste dekoracje.. motylki, kwiatki kulki perłowe (jadalne) ...
Udało mi się zrobić zdjęcie z dosłownie ''resztek'' tortu.. to ostatni kawałek, który się uchował i mogłam pokazać jak wyglądał torcik w środku :)
Julcia zdmuchuje 11. Oficjalnie jest już nastolatką :)
Smacznego
Edyta
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
• Tort różowy z truskawkami (na baby shower party)
Komentarze