Króliczki wielkanocne
Łatwe i urocze cynamonowe zajączkowe zawijasy. Idealny przepis na wielkanocny stół pełen smakołyków.
SKŁADNIKI:
▫️Ciasto:
250g maki
7g drożdży
50g cukru
160 ml ciepłego mleka
30g miękkiego masła
▫️Nadzienie - wymieszaj razem:
30g masła
4 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Wszystkie skłądniki na ciasto dokładnie wymikeszaj i zagnieć ciasto. Ciasto bedzie Elastyczne i łatwo odklejało się od ręki. Ciasto przełożyć w miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyc na blat, rozwałkować na kształt prostokata, na grubość ok 1 - 1.5 cm i posmarować całość nadzieniem. Pokroić w pasy i zwinąć około pół pasa, z ostatniej części pasa zrobić uszy.
Piec 180C / 30min
Po ostygnięciu (jeśli dasz radę czekać tak długo) polej lukrem lub czekoldą i udekoruj czekoldawoymi jajeczkami.
SKŁADNIKI:
▫️Ciasto:
250g maki
7g drożdży
50g cukru
160 ml ciepłego mleka
30g miękkiego masła
▫️Nadzienie - wymieszaj razem:
30g masła
4 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Wszystkie skłądniki na ciasto dokładnie wymikeszaj i zagnieć ciasto. Ciasto bedzie Elastyczne i łatwo odklejało się od ręki. Ciasto przełożyć w miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyc na blat, rozwałkować na kształt prostokata, na grubość ok 1 - 1.5 cm i posmarować całość nadzieniem. Pokroić w pasy i zwinąć około pół pasa, z ostatniej części pasa zrobić uszy.
Piec 180C / 30min
Po ostygnięciu (jeśli dasz radę czekać tak długo) polej lukrem lub czekoldą i udekoruj czekoldawoymi jajeczkami.
SMACZNEGO
Komentarze