Bagietki

Bardzo lubię bagietki. Bo bagietka smakuje idealnie ze wszystkim. Dobra bagietka powinna być miękka i puszysta w środku i chrupiąca na zewnątrz.

Dieta Weight Watches - PURPLE 41SP za całość


SKŁADNIKI:

390g mąki pszennej
200ml wody gorącej (dzięki gorącej wodzie bagietka jest mięciutka w środku )
5g drożdży instant (lub 10g świeżych)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli



WYKONANIE:

1. Do miski wsyp mąkę i wlej gorącą wodę (gorącą nie wrzącą!) wymieszać a następnie dodać drożdże instant, cukier i sól.

2. Przełóż na blat i zagnieć na gładkie ciasto. Nasmarować miskę olejem i odłożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na około 2 godziny by ciasto wyrosło

3. Po wyrośnięciu wyjąć z miski i wyrobić ciasto przez chwilę.

4. Uformować bagietki - wychodzi 2 z tego (rozpłaszczam ciasto na długi i dosyć wąski prostokątny pas i składam na 3 części, następnie zlepiam miejsce zetknięcia złożonych części w formie układam tym zlepieniem do dołu)

5. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C na 30 minut.



__________________________
🇬🇧
I really like baguettes. Because the baguette tastes perfect with everything. A good baguette should be soft and fluffy inside and crunchy on the outside

🟣WW - PURPLE 41SP for the whole recipe

INGREDIENTS:
390g wheat flour
200ml hot water (thanks to hot water the baguette is soft inside)
5g instant yeast (or 10g fresh)
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon salt

METHOD:
1. Put flour into a bowl and pour in hot water (hot, not boiling!) Mix and then add instant yeast, sugar and salt.
2. Transfer to the counter and knead into a smooth dough. Spray the bowl with oil and put the dough in the bowl, cover and set aside for about 2h for the dough to rise
3. After dough doubled its size, remove it from the bowl and knead the dough for a while.
4. Form baguettes (I flatten the dough into a long and quite narrow rectangular strip and fold it into 3 parts, then stick together and place in the form)
5. Leave to rise for 30 min
6. Bake in 220° C for 30 minutes







SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty