Łopatka duszona

 Jedno z łatwiejszych dań obiadowych, niestety nie należących do grupy dań dietetycznych...

SKŁADNIKI: (dla 2 osób)

350 łopatki wieprzowej
1 duża cebula
100gr pieczarek
1 łyżeczkę ziół prowansalskich
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
przyprawa ''kucharek'' (około pół łyżki)
pieprz
hot chilli w proszku



WYKONANIE:

Mięso pokroić w kostkę i na mocno nagrzanej patelni spryskanej olejem podsmażyć przez około 5min.

 
Pieczarki pokrojone w plastry wrzucić na patelnię i smażyć przez kolejne 3-5 min.



Posmażone mięso z pieczarkami wrzucić do garnka.



Cebulę przekroić na 4 części a następnie w plastry ( nie za cienkie) i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kucharek, pieprz, chilli, zioła prowansalskie. Całość zalać wodą (tyle aby przykryło mięso).

 

Przykrywamy pokrywką i na ''małym ogniu'' dusimy przez około 30 min ( lub dłużej, mięso powinno być mięciutkie i kruche)

Gdy mięso się dusi przygotowujemy zasmażkę
50 gr masła
3 łyżki mąki
Wrzucamy to w mały garnuszek i smażymy aż mąka się zrumieni
Wygląda to etapami tak: 

  
Gdy mięso jest miękkie dodajemy zasmażkę by zagęścić sos. Sprawdzamy również czy nie potrzeba dodać soli i pieprzu, doprawiamy danie w miarę potrzeby i gotujemy jeszcze przez 5 min.

 

Gotowe danie podajemy z ziemniakami i np surówką z pora ( przepis znajdziesz tu: Tu Kliknij )




Smacznego

Edyta

Komentarze

Iza pisze…
Ja zagęszczam sos wodą zmieszaną z mąką, nie ma dodatkowej porcji tłuszczu:)
EG pisze…
Bardzo dobry pomysł.

Popularne posty