Ryż z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami to jeden z ulubionych smaków z czasów gdy jedynym problemem było ''czy chłopaki pozwolą mi z nimi zagrać w nogę''...
Dziecinnie prosty do zrobienia, miły dla podniebienia posiłek.
Jakość zdjęć niestety nie najlepsza, proszę o wybaczenie - niestety mój telefon nie robi zdjęć nawet odrobinę zbliżonych jakością do mojego Nikona, za którym tęsknię ogromnie i mam nadzieję, ze nowsza wersja dotrze do mnie wkrótce.
SKŁADNIKI:
4 duże jabłka
3 łyżki ''Splendy'' lub cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki wody
500g ugotowanego ryżu
kilka łyżek jogurtu naturalnego
WYKONANIE:
Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tartce. Dodać wodę i cynamon. Dusić na małym ogniu aż zmiękną (ok 30 min).
![](https://4.bp.blogspot.com/-kZPTVaAQN50/Uua2dplW4wI/AAAAAAAAJRE/LtRqt7jspYY/s320/DSCN0291.JPG)
Gdy jabłka będą miękkie dodać słodzik lub cukier, wymieszać aż się rozpuści.
![](https://3.bp.blogspot.com/-Dbx58qpl9vo/Uua2duDLmBI/AAAAAAAAJRQ/4H1q5P2bsi4/s320/DSCN0302.JPG)
Ugotowany ryż i jabłka układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym
![](https://3.bp.blogspot.com/-9_NXKKGiqsw/Uua2u4XadAI/AAAAAAAAJRk/uDdxoq5_Guc/s320/DSCN0305.JPG)
![](https://4.bp.blogspot.com/-iEf4wWWv_TY/Uua2_F9aFfI/AAAAAAAAJSA/PZWtBvVE3tg/s320/DSCN0306.JPG)
![](https://3.bp.blogspot.com/-kV8JMVTdfCY/Uua2967Y8WI/AAAAAAAAJR4/o1iWUjBSeAk/s320/DSCN0309.JPG)
Przykryć i zapiec w temp 180st C (z termoobiegiem) ok 30 min.
![](https://4.bp.blogspot.com/-Y01D1K9IuoE/Uua3AVPEvEI/AAAAAAAAJSI/eiudfZgS-wg/s320/DSCN0320.JPG)
Ryż podawać polany jogurtem naturalnym (można wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego, pyyycha)
Dziecinnie prosty do zrobienia, miły dla podniebienia posiłek.
Jakość zdjęć niestety nie najlepsza, proszę o wybaczenie - niestety mój telefon nie robi zdjęć nawet odrobinę zbliżonych jakością do mojego Nikona, za którym tęsknię ogromnie i mam nadzieję, ze nowsza wersja dotrze do mnie wkrótce.
SKŁADNIKI:
4 duże jabłka
3 łyżki ''Splendy'' lub cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki wody
500g ugotowanego ryżu
kilka łyżek jogurtu naturalnego
WYKONANIE:
Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tartce. Dodać wodę i cynamon. Dusić na małym ogniu aż zmiękną (ok 30 min).
Gdy jabłka będą miękkie dodać słodzik lub cukier, wymieszać aż się rozpuści.
Ugotowany ryż i jabłka układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym
Przykryć i zapiec w temp 180st C (z termoobiegiem) ok 30 min.
Ryż podawać polany jogurtem naturalnym (można wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego, pyyycha)
Komentarze