Ryż z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami to jeden z ulubionych smaków z czasów gdy jedynym problemem było ''czy chłopaki pozwolą mi z nimi zagrać w nogę''...
Dziecinnie prosty do zrobienia, miły dla podniebienia posiłek.
Jakość zdjęć niestety nie najlepsza, proszę o wybaczenie - niestety mój telefon nie robi zdjęć nawet odrobinę zbliżonych jakością do mojego Nikona, za którym tęsknię ogromnie i mam nadzieję, ze nowsza wersja dotrze do mnie wkrótce.
SKŁADNIKI:
4 duże jabłka
3 łyżki ''Splendy'' lub cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki wody
500g ugotowanego ryżu
kilka łyżek jogurtu naturalnego
WYKONANIE:
Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tartce. Dodać wodę i cynamon. Dusić na małym ogniu aż zmiękną (ok 30 min).

Gdy jabłka będą miękkie dodać słodzik lub cukier, wymieszać aż się rozpuści.

Ugotowany ryż i jabłka układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym



Przykryć i zapiec w temp 180st C (z termoobiegiem) ok 30 min.

Ryż podawać polany jogurtem naturalnym (można wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego, pyyycha)
Dziecinnie prosty do zrobienia, miły dla podniebienia posiłek.
Jakość zdjęć niestety nie najlepsza, proszę o wybaczenie - niestety mój telefon nie robi zdjęć nawet odrobinę zbliżonych jakością do mojego Nikona, za którym tęsknię ogromnie i mam nadzieję, ze nowsza wersja dotrze do mnie wkrótce.
SKŁADNIKI:
4 duże jabłka
3 łyżki ''Splendy'' lub cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki wody
500g ugotowanego ryżu
kilka łyżek jogurtu naturalnego
WYKONANIE:
Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tartce. Dodać wodę i cynamon. Dusić na małym ogniu aż zmiękną (ok 30 min).
Gdy jabłka będą miękkie dodać słodzik lub cukier, wymieszać aż się rozpuści.
Ugotowany ryż i jabłka układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym
Przykryć i zapiec w temp 180st C (z termoobiegiem) ok 30 min.
Ryż podawać polany jogurtem naturalnym (można wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego, pyyycha)
Komentarze