Chlebowe bułki

Chlebowe buły z pyszną chrupiącą skórką i puszystym miękkim środkiem



SKŁADNIKI:

750 g mąki
600ml wody
4 łyżki oliwy (dodałam oliwę chilli)
2 łyżeczki soli
2 białka jajek
14g drożdży świeżych


WYKONANIE:

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, wymieszać i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.

 

Gdy ciasto wyrośnie wyjąć z miski, podzielić na 6 części. Każdą część uformować w kształt kuli.



Spłaszczyć dłonią a potem złożyć tak jakby w sakiewkę (zebrać brzegi do środka)

 

Ponownie rozpłaszczyć i złożyć w sakiewkę. Nada to chlebowym bułkom miękkości i puszystości.
Powtórzyć spłaszczanie i zawijanie w sakiewkę, po czym ułożyć bułki na blaszkę łączeniem do dołu.

 

Zostawić spory odstęp pomiędzy chlebkami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika 200st C ok 30min (piekarnik z termoobiegiem) aż nabiorą złotego koloru.
Chleb zostawić do przestygnięcia.









Smacznego

Edyta
_____________________________________________________________

Oh fresh bread rolls with a delicious crunchy crust and a fluffy soft center⁠. Do you fancy one?⁠

INGREDIENTS:⁠

750 g flour⁠
600ml water⁠
4 tablespoons olive oil (I've added chilli oil)⁠
2 teaspoons salt⁠
2 egg whites⁠
14g fresh yeast⁠


METHOD:

Put all ingredients into a bowl, mix and knead the dough. If necessary add flour. Set aside in a warm place for an hour, to rise. When the dough has risen, take it out of the bowl, divide into 6 parts. Shape each part into a sphere. Flatten with your hand and then fold by putting the edges inwards. Flatten again and fold it again the same way. Folding this way gives bread rolls softness and fluffiness.⁠
Place the rolls on the baking tray. Leave a large gap between the breads. Let stand for an hour to rise.⁠
Put buns in a preheated 200 degrees C oven for about 30 minutes until they turn golden brown.⁠

Komentarze

Popularne posty