Chlebowe bułki
Chlebowe buły z pyszną chrupiącą skórką i puszystym miękkim środkiem
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
750 g mąki
600ml wody
4 łyżki oliwy (dodałam oliwę chilli)
2 łyżeczki soli
2 białka jajek
14g drożdży świeżych
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, wymieszać i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie wyjąć z miski, podzielić na 6 części. Każdą część uformować w kształt kuli.

Spłaszczyć dłonią a potem złożyć tak jakby w sakiewkę (zebrać brzegi do środka)

Ponownie rozpłaszczyć i złożyć w sakiewkę. Nada to chlebowym bułkom miękkości i puszystości.
Powtórzyć spłaszczanie i zawijanie w sakiewkę, po czym ułożyć bułki na blaszkę łączeniem do dołu.

Zostawić spory odstęp pomiędzy chlebkami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika 200st C ok 30min (piekarnik z termoobiegiem) aż nabiorą złotego koloru.
Chleb zostawić do przestygnięcia.




INGREDIENTS:
750 g flour
600ml water
4 tablespoons olive oil (I've added chilli oil)
2 teaspoons salt
2 egg whites
14g fresh yeast
METHOD:
600ml wody
4 łyżki oliwy (dodałam oliwę chilli)
2 łyżeczki soli
2 białka jajek
14g drożdży świeżych
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, wymieszać i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wyjąć z miski, podzielić na 6 części. Każdą część uformować w kształt kuli.
Spłaszczyć dłonią a potem złożyć tak jakby w sakiewkę (zebrać brzegi do środka)
Ponownie rozpłaszczyć i złożyć w sakiewkę. Nada to chlebowym bułkom miękkości i puszystości.
Powtórzyć spłaszczanie i zawijanie w sakiewkę, po czym ułożyć bułki na blaszkę łączeniem do dołu.
Zostawić spory odstęp pomiędzy chlebkami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika 200st C ok 30min (piekarnik z termoobiegiem) aż nabiorą złotego koloru.
Chleb zostawić do przestygnięcia.
Smacznego
Edyta
_____________________________________________________________
Oh fresh bread rolls with a delicious crunchy crust and a fluffy soft center. Do you fancy one?
INGREDIENTS:
750 g flour
600ml water
4 tablespoons olive oil (I've added chilli oil)
2 teaspoons salt
2 egg whites
14g fresh yeast
METHOD:
Put all ingredients into a bowl, mix and knead the dough. If necessary add flour. Set aside in a warm place for an hour, to rise. When the dough has risen, take it out of the bowl, divide into 6 parts. Shape each part into a sphere. Flatten with your hand and then fold by putting the edges inwards. Flatten again and fold it again the same way. Folding this way gives bread rolls softness and fluffiness.
Place the rolls on the baking tray. Leave a large gap between the breads. Let stand for an hour to rise.
Put buns in a preheated 200 degrees C oven for about 30 minutes until they turn golden brown.
Place the rolls on the baking tray. Leave a large gap between the breads. Let stand for an hour to rise.
Put buns in a preheated 200 degrees C oven for about 30 minutes until they turn golden brown.
Komentarze