Roladki ze szpinakiem
SKŁADNIKI:
500g kurczaka
200g szpinaku
40g mozzarelli
4 trójkąty serka topionego (typu Hochland czy Krówka Śmieszka)
3 ząbki czosnku
pieprz
kucharek
czosnek granulowany
4 łyżki wody
zagęszczenie sosu:
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki wody
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka przekroić tak aby powstały cienkie płaty na roladki. .

Każdy płat posypać odrobiną pieprzu , kucharka i czosnku granulowanego. Odstawić do lodówki i przygotować farsz.
Opłukany szpinak wrzucić na gotującą się wodę, zamieszać i gotować około 5 min.

Szpinak odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak, dodać mozzarelle, 2 trójkąty serka topionego, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, podlać 2 łyżkami wody, posypać szczyptą ''kucharka'' i dusić pod przykryciem przez około 15 min.


Ciepły szpinak nakładać na filety. Zwinąć i jeśli trzeba spiąć wykałaczką.


Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać 4 łyżkami wody, dodać 2 trójkąty serka topionego.

Piec 180 st C, 35 min. Upieczone mięso wyjąć z naczynia. Odłożyć na bok.

Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą i śmietanką.Wlać do sosu w naczyniu żaroodpornym, zagotować. Gdy sos zgęstnieje polać po kurczaku.

Gotowe

Smacznego
Edyta
500g kurczaka
200g szpinaku
40g mozzarelli
4 trójkąty serka topionego (typu Hochland czy Krówka Śmieszka)
3 ząbki czosnku
pieprz
kucharek
czosnek granulowany
4 łyżki wody
zagęszczenie sosu:
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki wody
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka przekroić tak aby powstały cienkie płaty na roladki. .
Każdy płat posypać odrobiną pieprzu , kucharka i czosnku granulowanego. Odstawić do lodówki i przygotować farsz.
Opłukany szpinak wrzucić na gotującą się wodę, zamieszać i gotować około 5 min.
Szpinak odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak, dodać mozzarelle, 2 trójkąty serka topionego, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, podlać 2 łyżkami wody, posypać szczyptą ''kucharka'' i dusić pod przykryciem przez około 15 min.
Ciepły szpinak nakładać na filety. Zwinąć i jeśli trzeba spiąć wykałaczką.
Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać 4 łyżkami wody, dodać 2 trójkąty serka topionego.
Piec 180 st C, 35 min. Upieczone mięso wyjąć z naczynia. Odłożyć na bok.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą i śmietanką.Wlać do sosu w naczyniu żaroodpornym, zagotować. Gdy sos zgęstnieje polać po kurczaku.
Gotowe

Smacznego
Edyta
Komentarze