Roladki ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

500g kurczaka
200g szpinaku
40g mozzarelli
4 trójkąty serka topionego (typu Hochland czy Krówka Śmieszka)
3 ząbki czosnku
pieprz
kucharek
czosnek granulowany
4 łyżki wody

zagęszczenie sosu:
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki wody

WYKONANIE:

Pierś z kurczaka przekroić tak aby powstały cienkie płaty na roladki. .



Każdy płat posypać odrobiną pieprzu , kucharka i czosnku granulowanego. Odstawić do lodówki i przygotować farsz.
Opłukany szpinak wrzucić na gotującą się wodę, zamieszać i gotować około 5 min.


Szpinak odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak, dodać mozzarelle, 2 trójkąty serka topionego, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, podlać 2 łyżkami wody, posypać szczyptą ''kucharka'' i dusić pod przykryciem przez około 15 min.

 



Ciepły szpinak nakładać na filety. Zwinąć i jeśli trzeba spiąć wykałaczką.
 

 

Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać 4 łyżkami wody, dodać 2 trójkąty serka topionego.
 

Piec 180 st C, 35 min. Upieczone mięso wyjąć z naczynia. Odłożyć na bok.



Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą i śmietanką.Wlać do sosu w naczyniu żaroodpornym, zagotować. Gdy sos zgęstnieje polać po kurczaku.



Gotowe



Smacznego

Edyta

Komentarze

wiola pisze…
wygląda rewelacyjnie, uwielbiam szpinak, do tego danie jest dietetyczne, więc jutro zrobię:)))
Iza pisze…
Ale piękne i na pewno przepyszne:)

Popularne posty