Słodkie bułeczki z jabłkami
Niedawno robiłam z jagodami a dzisiaj są słodkie bułeczki z duszonymi jabłkami. Rewelacyjne pod każdym względem
SKŁADNIKI:
CIASTO:
500g mąki pszennej
7g opakowanie drożdży instant
7 łyżek jogurtu naturalnego
100ml mleka ciepłego
4 łyżki cukru
2 jajka
50g rozpuszczonego masła
NADZIENIE - poddusić:
8 dużych startych jabłek, odcisnąć sok
8 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
KRUSZONKA- wymieszaj razem:
0,3 szkl. mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
50g masła
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na CIASTO wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kulki. Kulkę spłaszczyć w dłoni i ułożyć na środku jabłka, zawinąć i zlepieniem u dołu ułożyć na blaszce, przykryć i odstawić na 15min. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kukurydzianą kruszonką.
Piec w 180°C / 25min
Today the recipe for delicious sweet buns filled with cooked apples. I have used this recipe many times and it never fails
INGREDIENTS:
DOUGH:
500g plain flour
7g ( 1 sachet) instant yeast
7 tablespoons of plain yogurt
100ml warm milk
4 tablespoons of sugar
2 eggs
50g butter melted
FILLING - Cook together:
8 large apples, grated and juice drained
8 tablespoons of sugar
1 teaspoon of cinnamon
CRUMBLE -mix together
0.5 cups cornflour
3 tablespoons of sugar
50g soft butter
METHOD:
Mix all ingredients for the DOUGH and knead until well combined. Set aside until it double the volume.
Divide the risen dough into 12 pieces, form a circular shape. Flatten each ball and put apples in the centre and wrap it up in a little sack
Arrange rolls on a baking tray, cover and wait 15min. After this time, smear with beaten egg and sprinkle with crumble.
Bake at 180°C / 25min
SKŁADNIKI:
CIASTO:
500g mąki pszennej
7g opakowanie drożdży instant
7 łyżek jogurtu naturalnego
100ml mleka ciepłego
4 łyżki cukru
2 jajka
50g rozpuszczonego masła
NADZIENIE - poddusić:
8 dużych startych jabłek, odcisnąć sok
8 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
KRUSZONKA- wymieszaj razem:
0,3 szkl. mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
50g masła
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na CIASTO wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kulki. Kulkę spłaszczyć w dłoni i ułożyć na środku jabłka, zawinąć i zlepieniem u dołu ułożyć na blaszce, przykryć i odstawić na 15min. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kukurydzianą kruszonką.
Piec w 180°C / 25min
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Today the recipe for delicious sweet buns filled with cooked apples. I have used this recipe many times and it never fails
INGREDIENTS:
DOUGH:
500g plain flour
7g ( 1 sachet) instant yeast
7 tablespoons of plain yogurt
100ml warm milk
4 tablespoons of sugar
2 eggs
50g butter melted
FILLING - Cook together:
8 large apples, grated and juice drained
8 tablespoons of sugar
1 teaspoon of cinnamon
CRUMBLE -mix together
0.5 cups cornflour
3 tablespoons of sugar
50g soft butter
METHOD:
Mix all ingredients for the DOUGH and knead until well combined. Set aside until it double the volume.
Divide the risen dough into 12 pieces, form a circular shape. Flatten each ball and put apples in the centre and wrap it up in a little sack
Arrange rolls on a baking tray, cover and wait 15min. After this time, smear with beaten egg and sprinkle with crumble.
Bake at 180°C / 25min
SMACZNEGO
Komentarze