Słodkie bułeczki z jabłkami

Niedawno robiłam z jagodami a dzisiaj są słodkie bułeczki z duszonymi jabłkami. Rewelacyjne pod każdym względem⁠


⁠⁠SKŁADNIKI:⁠

CIASTO:⁠
500g mąki pszennej⁠
7g opakowanie drożdży instant⁠
7 łyżek jogurtu naturalnego⁠
100ml mleka ciepłego⁠
4 łyżki cukru⁠
2 jajka⁠
50g rozpuszczonego masła ⁠

NADZIENIE - poddusić:
8 dużych startych jabłek, odcisnąć sok⁠
8 łyżek cukru⁠
1 łyżeczka cynamonu⁠

KRUSZONKA- wymieszaj razem:

0,3 szkl. mąki kukurydzianej⁠
3 łyżki cukru⁠
50g masła⁠



WYKONANIE:⁠

Wszystkie składniki na CIASTO wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do podwojenia objętości. ⁠

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kulki. Kulkę spłaszczyć w dłoni i ułożyć na środku jabłka, zawinąć i zlepieniem u dołu ułożyć na blaszce, przykryć i odstawić na 15min. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kukurydzianą kruszonką.⁠ ⁠

Piec w 180°C / 25min⁠


▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠


⁠⁠Today the recipe for delicious sweet buns filled with cooked apples. I have used this recipe many times and it never fails⁠

⁠⁠⁠INGREDIENTS:⁠


DOUGH:⁠
500g plain flour⁠
7g ( 1 sachet) instant yeast⁠
7 tablespoons of plain yogurt⁠
100ml warm milk⁠
4 tablespoons of sugar⁠
2 eggs⁠
50g butter melted⁠

FILLING - Cook together:⁠
8 large apples, grated and juice drained⁠
8 tablespoons of sugar⁠
1 teaspoon of cinnamon⁠


CRUMBLE -mix together
0.5 cups cornflour⁠
3 tablespoons of sugar⁠
50g soft butter⁠

⁠⁠
METHOD:⁠

Mix all ingredients for the DOUGH and knead until well combined. Set aside until it double the volume.⁠

Divide the risen dough into 12 pieces, form a circular shape. Flatten each ball and put apples in the centre and wrap it up in a little sack⁠

Arrange rolls on a baking tray, cover and wait 15min. After this time, smear with beaten egg and sprinkle with crumble.⁠

Bake at 180°C / 25min⁠

SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty