Zupa : Green Thai z ryżem
Porcja dla 2 osób
SKŁADNIKI:
350 g piersi z kurczaka
1/2 białej cebuli (lub 1/4 białej 1/4 czerwonej cebuli)
1/2 limonki
250 ml kremu kokosowego (lub mleka kokosowego - jeśli używacie mleka kokosowego wtedy nie dolewamy wody)
1/2 kubka wody
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżki green thai curry paste
100g ugotowanego ryżu basmati
PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , podsmażamy i wrzucamy do garnka.

SKŁADNIKI:
350 g piersi z kurczaka
1/2 białej cebuli (lub 1/4 białej 1/4 czerwonej cebuli)
1/2 limonki
250 ml kremu kokosowego (lub mleka kokosowego - jeśli używacie mleka kokosowego wtedy nie dolewamy wody)
1/2 kubka wody
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżki green thai curry paste
100g ugotowanego ryżu basmati
PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , podsmażamy i wrzucamy do garnka.
2. Cebulę kroimy w dużą kostkę następnie podsmażamy ją 1-2 minuty i dorzucamy do kurczaka.

3. Do garnka dodajemy Green Thai Curry Paste, mleko kokosowe, wodę, sos rybny oraz wciskamy sok z limonki (polecam wcisnąć najpierw 1/4 limonki i sprawdzić czy nie za kwaśne , dostosować ilość limonki względem gustu)
Mieszamy wszystko razem i gotujemy przez około 10 min.

Jeśli zupa wydaje się być za mało słona, ''dosalamy'' ją sosem rybnym. Jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowaty smak, można dodać więcej soku z limonki. Jeśli wydaje się mało pikantna, mdła - dodać więcej green paste.
4. Do zupy wrzucamy ugotowany ryż , mieszamy i gotowe.
Smacznego
Edyta
3. Do garnka dodajemy Green Thai Curry Paste, mleko kokosowe, wodę, sos rybny oraz wciskamy sok z limonki (polecam wcisnąć najpierw 1/4 limonki i sprawdzić czy nie za kwaśne , dostosować ilość limonki względem gustu)
Jeśli zupa wydaje się być za mało słona, ''dosalamy'' ją sosem rybnym. Jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowaty smak, można dodać więcej soku z limonki. Jeśli wydaje się mało pikantna, mdła - dodać więcej green paste.
4. Do zupy wrzucamy ugotowany ryż , mieszamy i gotowe.
Edyta
Komentarze