Drożdżówka z jabłkami

Na niedzielne śniadanie nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Przepis na idealne DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMIi kruszonką w wersji wegańskiej. Smakują wyśmienicie podane z kubkiem ciepłego mleka. Myślę, że posmakuje i dorosłym i dzieciakom.⁠


SKŁADNIKI (6 szt):⁠

CIASTO:⁠
7g suchych drożdży⁠
125ml mleka migdałowego⁠
1 ½ łyżki cukru⁠
250g mąki⁠
50g masła roślinnego (rozpuścić)⁠

NADZIENIE:⁠
3 jabłka⁠
3 łyżki cukru⁠

KRUSZONKA - wymieszaj razem:⁠
20g masła roślinnego⁠
3 łyżki cukru⁠
5 łyżek mąki kukurydzianej⁠


WYKONANIE:⁠

Wszystkie składniki na CIASTO wymieszać, zagnieść ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. ⁠

W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać cukier i poddusić. ⁠

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować kulki i szklanką spłaszczyć w środku. W dołek powstały po dnie szklanki nałożyć duszone jabłka, przykryć i odstawić na 15min. ⁠

Posypać kukurydzianą kruszonką.⁠ ⁠

Piec w 180°C / 25min⁠


______________________________________________⁠


⁠⁠No better breakfast than freshly baked buns. Vegan sweet buns with apples are delicious Sunday treat. I'm sure you will love it. ⁠


INGREDIENTS (6 buns):⁠


DOUGH:⁠
7g ( 1 sachet) instant yeast⁠
125ml almond milk⁠
1 ½ tbsp caster sugar⁠
50g plant butter melted⁠

⁠FILLING:⁠
3 apples⁠
3 tbsp sugar⁠

⁠CRUMBLE - mix together:⁠

20g soft butter⁠
3 tbsp sugar⁠
5 tbsp cornflour⁠

⁠⁠
METHOD:


Mix all ingredients for the DOUGH and knead until well combined. Set aside until it double the volume.⁠

In a meantime peel and chop apples, add sugar and cook ntil soft. ⁠

⁠Divide the risen dough into 6 pieces, form a circular shape. Flatten each ball with a glass. In a little whole that bottom of the glass left put a spoonful of apples. Cover and leave for 15min. ⁠

Sprinkle with crumble.⁠

Bake at 180°C / 25min


SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty