Drożdżówka z jabłkami
Na niedzielne śniadanie nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Przepis na idealne DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMIi kruszonką w wersji wegańskiej. Smakują wyśmienicie podane z kubkiem ciepłego mleka. Myślę, że posmakuje i dorosłym i dzieciakom.
SKŁADNIKI (6 szt):
CIASTO:
7g suchych drożdży
125ml mleka migdałowego
1 ½ łyżki cukru
250g mąki
50g masła roślinnego (rozpuścić)
NADZIENIE:
3 jabłka
3 łyżki cukru
KRUSZONKA - wymieszaj razem:
20g masła roślinnego
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki kukurydzianej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na CIASTO wymieszać, zagnieść ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać cukier i poddusić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować kulki i szklanką spłaszczyć w środku. W dołek powstały po dnie szklanki nałożyć duszone jabłka, przykryć i odstawić na 15min.
Posypać kukurydzianą kruszonką.
Piec w 180°C / 25min
No better breakfast than freshly baked buns. Vegan sweet buns with apples are delicious Sunday treat. I'm sure you will love it.
INGREDIENTS (6 buns):
DOUGH:
7g ( 1 sachet) instant yeast
125ml almond milk
1 ½ tbsp caster sugar
50g plant butter melted
FILLING:
3 apples
3 tbsp sugar
CRUMBLE - mix together:
20g soft butter
3 tbsp sugar
5 tbsp cornflour
METHOD:
Mix all ingredients for the DOUGH and knead until well combined. Set aside until it double the volume.
In a meantime peel and chop apples, add sugar and cook ntil soft.
Divide the risen dough into 6 pieces, form a circular shape. Flatten each ball with a glass. In a little whole that bottom of the glass left put a spoonful of apples. Cover and leave for 15min.
Sprinkle with crumble.
Bake at 180°C / 25min
SKŁADNIKI (6 szt):
CIASTO:
7g suchych drożdży
125ml mleka migdałowego
1 ½ łyżki cukru
250g mąki
50g masła roślinnego (rozpuścić)
NADZIENIE:
3 jabłka
3 łyżki cukru
KRUSZONKA - wymieszaj razem:
20g masła roślinnego
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki kukurydzianej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na CIASTO wymieszać, zagnieść ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać cukier i poddusić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować kulki i szklanką spłaszczyć w środku. W dołek powstały po dnie szklanki nałożyć duszone jabłka, przykryć i odstawić na 15min.
Posypać kukurydzianą kruszonką.
Piec w 180°C / 25min
______________________________________________
No better breakfast than freshly baked buns. Vegan sweet buns with apples are delicious Sunday treat. I'm sure you will love it.
INGREDIENTS (6 buns):
DOUGH:
7g ( 1 sachet) instant yeast
125ml almond milk
1 ½ tbsp caster sugar
50g plant butter melted
FILLING:
3 apples
3 tbsp sugar
CRUMBLE - mix together:
20g soft butter
3 tbsp sugar
5 tbsp cornflour
METHOD:
Mix all ingredients for the DOUGH and knead until well combined. Set aside until it double the volume.
In a meantime peel and chop apples, add sugar and cook ntil soft.
Divide the risen dough into 6 pieces, form a circular shape. Flatten each ball with a glass. In a little whole that bottom of the glass left put a spoonful of apples. Cover and leave for 15min.
Sprinkle with crumble.
Bake at 180°C / 25min
SMACZNEGO
Komentarze