Chocolate Chip Cookie with gooey inside
Uwielbiam ciasteczka czekoladowe pieczone w ramekinach z czekoladowym lejącym się środkiem, najlepiej podawane z lodami.
Ten przepis pochodzi ze strony Nigella Lawson.
SKŁADNIKI:
150g mąki pszennej
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
110g masła
85g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
170g czekolady posiekanej
WYKONANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 180C / 160C Wentylator / Gaz 4.
2. Odmierz mąkę, sól i sodę do miski, wymieszać.
3. Mikserem elektrycznym lub ręcznie ubij masło z cukrem do uzyskania lekkiej i kremowej masy, następnie dodaj pastę lub ekstrakt waniliowy oraz jajko, ponownie ubijając do połączenia
4. Dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj, dodaj czekoladę, wymieszaj
5. Podzielić ciasto na 6 kokilek (na każdy potrzeba około 4 łyżki ciasta). Używając małej, przesuniętej łopatki lub spodu łyżeczki, rozprowadź mieszaninę tak, aby przykryła spód kokilek i wygładź wierzch.
6. Ułóż kokilki na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 13–15 minut. W środku nadal będą dość lepkie, ale górna część będzie osadzona, a na brzegach powinny być złocistobrązowe i dopiero zaczynać odchodzić od boków kokilek.
7. Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia na 5–10 minut. Na każdy z nich możesz dodać łyżkę lodów i tak je podawać.
I love a chocolate chip cookie with gooey inside, baked in ramekins, and then I can eat it with a with ice cream.
This recipe is from Nigella Lawson website.
INGREDIENTS:
150g plain flour
½ tsp fine sea salt
½ tsp bicarbonate of soda
110g unsalted butter
85g light brown sugar
1 tsp vanilla paste or extract
1 large free-range egg
170g chocolate
METHOD:
1. Preheat the oven to 180C/160C Fan/Gas 4.
2. Measure the flour, salt and bicarbonate of soda into a bowl, forking together to mix.
3. With an electric mixer, or by hand, beat the butter and sugar until you have a light and creamy mixture, then add the vanilla paste or extract and the egg, beating again to incorporate.
4. Gently fold in the flour mixture, then, once it’s all mixed in, fold in the chocolate chips.
5. Divide the dough between 6 ramekins (you will need about 4½ tablespoons of batter for each one). Using a small offset spatula or the back of a teaspoon, spread the mixture to cover the bottom of the ramekins, and smooth the tops.
6. Place the ramekins on a baking sheet and bake in the oven for 13–15 minutes. They will still be quite gooey inside, but the top will be set, and they should be golden brown at the edges and just beginning to come away from the sides of the ramekins.
7. Leave to cool for 5–10 minutes before serving. You can spoon a scoop of ice cream on top of each one and serve it like that.
Ten przepis pochodzi ze strony Nigella Lawson.
SKŁADNIKI:
150g mąki pszennej
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
110g masła
85g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
170g czekolady posiekanej
WYKONANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 180C / 160C Wentylator / Gaz 4.
2. Odmierz mąkę, sól i sodę do miski, wymieszać.
3. Mikserem elektrycznym lub ręcznie ubij masło z cukrem do uzyskania lekkiej i kremowej masy, następnie dodaj pastę lub ekstrakt waniliowy oraz jajko, ponownie ubijając do połączenia
4. Dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj, dodaj czekoladę, wymieszaj
5. Podzielić ciasto na 6 kokilek (na każdy potrzeba około 4 łyżki ciasta). Używając małej, przesuniętej łopatki lub spodu łyżeczki, rozprowadź mieszaninę tak, aby przykryła spód kokilek i wygładź wierzch.
6. Ułóż kokilki na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 13–15 minut. W środku nadal będą dość lepkie, ale górna część będzie osadzona, a na brzegach powinny być złocistobrązowe i dopiero zaczynać odchodzić od boków kokilek.
7. Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia na 5–10 minut. Na każdy z nich możesz dodać łyżkę lodów i tak je podawać.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
I love a chocolate chip cookie with gooey inside, baked in ramekins, and then I can eat it with a with ice cream.
This recipe is from Nigella Lawson website.
INGREDIENTS:
150g plain flour
½ tsp fine sea salt
½ tsp bicarbonate of soda
110g unsalted butter
85g light brown sugar
1 tsp vanilla paste or extract
1 large free-range egg
170g chocolate
METHOD:
1. Preheat the oven to 180C/160C Fan/Gas 4.
2. Measure the flour, salt and bicarbonate of soda into a bowl, forking together to mix.
3. With an electric mixer, or by hand, beat the butter and sugar until you have a light and creamy mixture, then add the vanilla paste or extract and the egg, beating again to incorporate.
4. Gently fold in the flour mixture, then, once it’s all mixed in, fold in the chocolate chips.
5. Divide the dough between 6 ramekins (you will need about 4½ tablespoons of batter for each one). Using a small offset spatula or the back of a teaspoon, spread the mixture to cover the bottom of the ramekins, and smooth the tops.
6. Place the ramekins on a baking sheet and bake in the oven for 13–15 minutes. They will still be quite gooey inside, but the top will be set, and they should be golden brown at the edges and just beginning to come away from the sides of the ramekins.
7. Leave to cool for 5–10 minutes before serving. You can spoon a scoop of ice cream on top of each one and serve it like that.
SMACZNEGO
ENJOY
Komentarze