Czekoladowy Swiss z masą budyniowo - trsukawkową

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
3 jajka + 3 białka (które zostaną ze składników na budyń)
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki słodziku ''Splenda''(1 łyżka cukru pudru)
1 czubata łyżka kakao

+ opcjonalnie:
1/2 łyżeczki esencji czekoladowej


Budyń
0,4 L mleka
3 żółtka
2 łyżki ''Splendy'' (lub 1 łyżka cukru)
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka żelatyny

150 g truskawek


WYKONANIE

Ugotować budyń:
Odlać pół kubka mleka, resztę zagotować z łyżką żelatyny. Do kubka dodać żółtka, mąkę i Splendę. Wymieszać.




Wlać do gorącego ( nie gotującego się mleka). Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje.


Odstawić by przestygł.

Przygotować biszkopt.
2 żółtka + 1 całe jajko ucieramy z mąką kukurydzianą, kakao, aromatem czekoladowym i słodzikiem.



Ubijamy na sztywno białka (w sumie : białka z 5 jajek)



Dodawać białka po łyżce i delikatnie mieszać by powstała puszysta masa.

 

Masę na biszkopt przełożyć na blaszkę. Piec w temp 180 st/ 20-25 min  (piekarnik elektryczny z termoobiegiem)


Gdy biszkopt się upiecze i ostygnie nasączyć wodą z cytryną (pół kubka wody i ok 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać)



Truskawki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do przestudzonego budyniu.

 

Zmiksować wszystko mikserem przez około 30 sekund.

 

Masę budyniową wyłożyć na nasączony biszkopt.



Zwinąć biszkopt i na pół godziny wstawić do zamrażarki.



Ciasto można ozdobić czekoladowymi ''nitkami'' , polać po całości czekoladową polewą lub zjeść bez czekoladowych dodatków :)
Pokroić i gotowe.



Smacznego

Edyta


Komentarze

Popularne posty