Czekoladowy Swiss z masą budyniowo - trsukawkową
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka + 3 białka (które zostaną ze składników na budyń)
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki słodziku ''Splenda''(1 łyżka cukru pudru)
1 czubata łyżka kakao
+ opcjonalnie:
1/2 łyżeczki esencji czekoladowej
Budyń
0,4 L mleka
3 żółtka
2 łyżki ''Splendy'' (lub 1 łyżka cukru)
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka żelatyny
150 g truskawek
WYKONANIE
Ugotować budyń:
Odlać pół kubka mleka, resztę zagotować z łyżką żelatyny. Do kubka dodać żółtka, mąkę i Splendę. Wymieszać.

Wlać do gorącego ( nie gotującego się mleka). Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje.

Odstawić by przestygł.
Przygotować biszkopt.
2 żółtka + 1 całe jajko ucieramy z mąką kukurydzianą, kakao, aromatem czekoladowym i słodzikiem.

Ubijamy na sztywno białka (w sumie : białka z 5 jajek)

Dodawać białka po łyżce i delikatnie mieszać by powstała puszysta masa.

Masę na biszkopt przełożyć na blaszkę. Piec w temp 180 st/ 20-25 min (piekarnik elektryczny z termoobiegiem)

Gdy biszkopt się upiecze i ostygnie nasączyć wodą z cytryną (pół kubka wody i ok 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać)

Truskawki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do przestudzonego budyniu.

Zmiksować wszystko mikserem przez około 30 sekund.

Masę budyniową wyłożyć na nasączony biszkopt.

Zwinąć biszkopt i na pół godziny wstawić do zamrażarki.

Smacznego
Edyta
Biszkopt:
3 jajka + 3 białka (które zostaną ze składników na budyń)
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki słodziku ''Splenda''(1 łyżka cukru pudru)
1 czubata łyżka kakao
+ opcjonalnie:
1/2 łyżeczki esencji czekoladowej
Budyń
0,4 L mleka
3 żółtka
2 łyżki ''Splendy'' (lub 1 łyżka cukru)
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka żelatyny
150 g truskawek
WYKONANIE
Ugotować budyń:
Odlać pół kubka mleka, resztę zagotować z łyżką żelatyny. Do kubka dodać żółtka, mąkę i Splendę. Wymieszać.
Wlać do gorącego ( nie gotującego się mleka). Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje.
Odstawić by przestygł.
Przygotować biszkopt.
2 żółtka + 1 całe jajko ucieramy z mąką kukurydzianą, kakao, aromatem czekoladowym i słodzikiem.
Ubijamy na sztywno białka (w sumie : białka z 5 jajek)
Dodawać białka po łyżce i delikatnie mieszać by powstała puszysta masa.
Masę na biszkopt przełożyć na blaszkę. Piec w temp 180 st/ 20-25 min (piekarnik elektryczny z termoobiegiem)
Gdy biszkopt się upiecze i ostygnie nasączyć wodą z cytryną (pół kubka wody i ok 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać)
Truskawki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do przestudzonego budyniu.
Zmiksować wszystko mikserem przez około 30 sekund.
Masę budyniową wyłożyć na nasączony biszkopt.
Zwinąć biszkopt i na pół godziny wstawić do zamrażarki.
Ciasto można ozdobić czekoladowymi ''nitkami'' , polać po całości czekoladową polewą lub zjeść bez czekoladowych dodatków :)
Pokroić i gotowe.Smacznego
Komentarze