Enchiladas Dukanadas

''Enchiladas Dukanadas''- czyli z serii: ''wymysły po dukanowemu " dziś na styl meksykański  :)

SKŁADNIKI:
10 sztuk

550g piersi z kurczaka
1 mała zielona papryka
1 kubek ''ubitego'' świeżego szpinaku
450 ml (ok 2 szkl) mleka chudego
450ml (ok 2 szkl) wody
1 kostka rosołowa
1 płaska łyżka masła (można ewentualnie ominąć)
3-4 ząbki czosnku
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka przyprawy chilli
2 szczypty mielonego kminku
''odchudzona'' mozzarella do posypania (ilość dowolna)

Naleśniki otrębowe
Naleśniki przygotować wedle tego przepisu : NALEŚNIKI . Zrobić potrójną porcję.


WYKONANIE:

Piersi z kurczaka upiec na grillu elektrycznym (lub można ugotować).


Papryczkę pokroić w mniejsze kawałki i również upiec na grillu elektrycznym (ewentualnie w piekarniku)



Gdy papryka będzie miękka, zdjąć skórę , która odchodzi. Papryczkę pokroić w kostkę i wrzucić do blendera. Dorzucić szpinak i przyprawę chilli. (jeszcze nie miksować)

Ilość szpinaku: szpinak lekko porwany i uciśnięty w kubku




Przyrządzić sos.
Zagotować w czajniku wodę. Do naczynia wrzucić kostkę rosołową i zalać 450 ml wody. Wymieszać aż się kostka rozpuści.

 

Dolać mleko (może być zimne) - wymieszać.



W głębszej patelni rozpuścić masło (można ewentualnie spryskać patelnię olejem) i przecisnąć przez praskę czosnek- podsmażyć.



Gdy zacznie łapać lekko złotawy kolor wlać mieszankę mleka z bulionem, zostawiając około 250ml.



Zagotować.
Do pozostałego płynu dodać mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać i wlać do reszty sosu na patelni.

 

Zagotować , ciągle miesząc, aż sos uzyska kremową konsystencję. Jeśli będzie za gęsty można dolać więcej wody lub mleka.


Połowę sosu wlać do blendera gdzie znajduje się szpinak i papryka.

 

Zmiksować wszystko razem i przelać miksturę do pozostałego sosu na patelni.



Wymieszać dokładnie przyprawiając dwoma szczyptami kminku.



Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki, następnie polać je połową sosu i dokładnie wymieszać.

 

Mieszankę nakładać po łyżce na naleśniki , zawinąć



Przełożyć do blaszki. Resztą sosu polać każdy naleśnik i posypać wszystko serem.



Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st) na około 30 min, najlepiej pod przykryciem przez pierwsze 20 min, potem odkryć i normalnie zapiekać.

 

Gotowe







Smacznego


Edyta

Komentarze

wiola pisze…
tego jeszcze nie jadłam, lubię pierś, jeszcze bardziej szpinak, więc muszę wypróbować:)

Popularne posty