Deser Karmelowy

Prosty, szybki, pyszny. Można podawać na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI:

Budyń
0,5 l mleka
3 żółtka z jajek
3 łyżki mąki kukurydzianej

Masa ''caramel''; krówkowa z puszki (350g)

Kilka (3-5 szt) truskawek


WYKONANIE:


Budyń:
Odlać pół kubka mleka. Resztę zagotować. Do kubka dodać żółtka i mąkę. Wymieszać.
Wlać do gorącego (nie gotującego się mleka). Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając.



Gdy budyń się zetnie gotować jeszcze 2 min



W pucharku (małej salaterce) układać warstwowo: budyń- masa-truskawki...



Powtórzyć : budyń -masa- truskawki

Górę polać budyniem i delikatnie miejscami odrobiną masy...



Ozdobić dowolnie...





Smacznego

Edyta

________________________________________________________________

Make now and you will have great afternoon treat: caramel layered pudding.⁠
INGREDIENTS:
For custard layer:⁠
0.5 l milk⁠
3 egg yolks⁠
3 level tablespoons of cornstarch⁠ ⁠
Nestle 'caramel' 1 can (350g) ⁠ ⁠
Few strawberries⁠ ⁠


INSTRUCTIONS: 

Make custard:
Pour half of the milk into big jug. Boil the rest.⁠
Add only egg yolks and flour to the jug, mix well.⁠
Pour the mixture into hot (not boiling milk). Simmer, stirring constantly until its smooth
Cool it.⁠ 

Put layer of custard in a bowl then thin layer of caramel then chopped strawberries ⁠

Repeat: custard - caramel - strawberries

And chill for 2h⁠
⁠⁠

Komentarze

Popularne posty