Tosty włoskie

Tosty włoskie są pyszne np na śniadanie. Może nie najszybsze do przygotowania i w ciągu tygodnia , gdy spieszymy się do pracy nie będą dobrą opcją, ale na weekendowy poranek, czemu nie...?

SKŁADNIKI:

Chlebek otrębowy (przepis znajdziesz tutaj: Tu Kliknij ) lub można zastąpić chlebem tostowym
2 małe pomidory
kilka plasterków chudej wędliny
szczypiorek
3 łyżeczki serka ''Philadelphia light'' ( takiego używam: Tu Kliknij )
pół łyżeczki pesto (zielone lub czerwone)
pół łyżeczki suszonej bazylii (lub troszkę mniej, można również użyć świeżej bazylii)
ser mozzarella (opcjonalnie)


WYKONANIE:

Nastawiamy piekarnik na 200st C, wkładamy pokrojony chlebek (2 lub 3 kromki, zależności jak udał się chlebek) do piekarnika, nie zmykając drzwiczek. Tak jakby go ''suszymy''.



Pomidory parzymy wodą i obieramy ze skórki. Wędlinę kroimy w plastry (chyba ,że mamy gotową pokrojoną). Szatkujemy drobno szczypiorek.

Przygotowujemy pastę :
3 łyżeczki serka ''philadelphia'', pesto, bazylię mieszamy razem w małej miseczce.

 

Wyciągamy chlebek z piekarnika, smarujemy miksturą serową.


Posypujemy wszystko szczypiorkiem, układamy pomidory i wędlinę.


Całość  można posypać startą mozzarellą


Wkładamy wszystko do piekarnika, zamykamy piekarnik i pieczemy 10 -15 min, 200 st C
(długość pieczenia zależy od piekarnika- gazowy, czy elektryczny, z termoobiegiem, czy bez. Posiadam piekarnik elektryczny z termoobiegiem i zapiekam prze 10 min w 200st)


Takie śniadanko jest naprawdę sycące....




Smacznego


Komentarze

Iza pisze…
Ale śliczne:)
wiola pisze…
te tosty były pierwszym dukanowym jedzeniem które jadłam u Ciebie i od nich zaczęłam przygodę z Dukanem:)))

Popularne posty