Zupa : Red Thai
Ostatnio mam fazę na kuchnię tajską... I stworzyłam zupkę, bo zupy lubię.... Coś zupełnie innego, nowego, warto spróbować jeśli tylko ma się dostęp do składników i lubi ostre jedzenie.
(Porcja dla 2 osób)
SKŁADNIKI:
250g krewetek (ugotowanych, obranych)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 cebuli
1/2 limonki
70g zielonej fasolki
250 ml kremu kokosowego (lub mleka kokosowego)
1/2 kubka wody
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżki "Red thai curry paste"
WYKONANIE:
Zupę robi się szybko. Zazwyczaj najpierw kroję, płuczę, obgotowuję- innymi słowy przygotowuję sobie wszystkie składniki, by potem je tylko wrzucać do garnka.
Fasolkę kroimy w około 2-3 cm kawałki i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.

Paprykę i cebulę kroimy w dużą kostkę

Na rozgrzaną i spryskaną tłuszczem patelnie wrzucamy cebulę, mieszając podsmażamy ją minutę i dodajemy paprykę, smażymy ciągle mieszając przez około 3 min. Mieszankę wrzucamy do garnka

Na patelnię wrzucamy krewetki i wyciskamy sok z 1/4 limonki. Smażymy całość przez 2 min nieustannie mieszając.

Krewetki wrzucamy do garnka z warzywami, unikając wlewania soku , który powstał podczas smażenia.
Do garnka dodajemy zgodnie z przepisem :Red Thai Curry Paste, mleko kokosowe, wodę, sos rybny oraz wciskamy sok z pozostałej 1/4 limonki.

Wszystko razem gotujemy przez 5 min. Wrzucamy ugotowana uprzednio fasolkę.

Jeśli zupa wydaje się być za mało słona, ''dosalamy'' ją sosem rybnym. Jeśli ktoś lubie bardziej kwaskowaty smak, można dodać więcej soku z limonki.


(Porcja dla 2 osób)
SKŁADNIKI:
250g krewetek (ugotowanych, obranych)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 cebuli
1/2 limonki
70g zielonej fasolki
250 ml kremu kokosowego (lub mleka kokosowego)
1/2 kubka wody
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżki "Red thai curry paste"
WYKONANIE:
Zupę robi się szybko. Zazwyczaj najpierw kroję, płuczę, obgotowuję- innymi słowy przygotowuję sobie wszystkie składniki, by potem je tylko wrzucać do garnka.
Fasolkę kroimy w około 2-3 cm kawałki i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Paprykę i cebulę kroimy w dużą kostkę
Na rozgrzaną i spryskaną tłuszczem patelnie wrzucamy cebulę, mieszając podsmażamy ją minutę i dodajemy paprykę, smażymy ciągle mieszając przez około 3 min. Mieszankę wrzucamy do garnka
Na patelnię wrzucamy krewetki i wyciskamy sok z 1/4 limonki. Smażymy całość przez 2 min nieustannie mieszając.
Krewetki wrzucamy do garnka z warzywami, unikając wlewania soku , który powstał podczas smażenia.
Do garnka dodajemy zgodnie z przepisem :Red Thai Curry Paste, mleko kokosowe, wodę, sos rybny oraz wciskamy sok z pozostałej 1/4 limonki.
Wszystko razem gotujemy przez 5 min. Wrzucamy ugotowana uprzednio fasolkę.
Jeśli zupa wydaje się być za mało słona, ''dosalamy'' ją sosem rybnym. Jeśli ktoś lubie bardziej kwaskowaty smak, można dodać więcej soku z limonki.


Smacznego
Edyta
Komentarze