Wafle Nugatowe
Nie wyobrażam sobie świąt bez wafli... jeden z przysmaków , który pamiętam jeszcze z dzieciństwa,,,
Dziś moja ulubiona wersja - szybkie do zrobienia, ale trochę się bałagani....
SKŁADNIKI:
1 opakowanie wafli (bez znaczenia, kwadratowe czy okrągłe)
1 kostka (250g) masła
2 łyżki kakao
3/4 szkl cukru pudru (albo nawet mniej)
1,5 szkl mleka w proszku
1 szklanka mleka
i dowolne dodatki, ja dodałam:
rodzynki (dla ''lepszego efektu'' rodzynki można uprzednio namoczyć w alkoholu)
wiórki kokosowe,
orzechy
pokrojone suszone śliwki
WYKONANIE:
Do większego garnka wrzucić masło, kakao, cukier puder i na małym ogniu rozpuścić, mieszać do połączenia składników- nie zagotować.

Mleko zmiksować z mlekiem w proszku i dodać do garnka z masłem (masa może być gorąca, nie ma to znaczenia),dokładnie wymieszać.


Do mikstury dodać dowolne dodatki. Wymieszać.

Z paczki wafli zostawić dwa płaty wafli, resztę wkruszyć do masy (świeże wafle kruszą się idealnie w rękach)

Proponuję dodać połowę wafli i zamieszać masę, jeśli jest bardzo gęsta nie dodawać więcej pokruszonych wafli.
Rozsmarować całość na odłożonym płacie wafla, przykryć drugim, zawinąć w folię i przycisnąć czymś ciężkim ( książka będzie idealna).


Odstawić przynajmniej na kilka godzin.



Smacznego
Edyta
Dziś moja ulubiona wersja - szybkie do zrobienia, ale trochę się bałagani....
SKŁADNIKI:
1 opakowanie wafli (bez znaczenia, kwadratowe czy okrągłe)
1 kostka (250g) masła
2 łyżki kakao
3/4 szkl cukru pudru (albo nawet mniej)
1,5 szkl mleka w proszku
1 szklanka mleka
i dowolne dodatki, ja dodałam:
rodzynki (dla ''lepszego efektu'' rodzynki można uprzednio namoczyć w alkoholu)
wiórki kokosowe,
orzechy
pokrojone suszone śliwki
WYKONANIE:
Do większego garnka wrzucić masło, kakao, cukier puder i na małym ogniu rozpuścić, mieszać do połączenia składników- nie zagotować.
Mleko zmiksować z mlekiem w proszku i dodać do garnka z masłem (masa może być gorąca, nie ma to znaczenia),dokładnie wymieszać.
Do mikstury dodać dowolne dodatki. Wymieszać.
Z paczki wafli zostawić dwa płaty wafli, resztę wkruszyć do masy (świeże wafle kruszą się idealnie w rękach)
Proponuję dodać połowę wafli i zamieszać masę, jeśli jest bardzo gęsta nie dodawać więcej pokruszonych wafli.
Rozsmarować całość na odłożonym płacie wafla, przykryć drugim, zawinąć w folię i przycisnąć czymś ciężkim ( książka będzie idealna).
Odstawić przynajmniej na kilka godzin.

Smacznego
Edyta
Komentarze