Ciasto jogurtowe z czereśniami
Jakie ciasta lubicie najbardziej? U mnie przeważają ciasta na szybko, gdy nie mam czasu na pieczenie sięgam po moje tradycyjne jogurtowe. Dziś z dodatkiem czereśni, żeby ciekawiej było
SKŁADNIKI:
▫️ Mokre składniki
130g jogurtu
180ml mleka
50g cukru pudru
1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
55ml oleju słonecznikowego
150g czereśni
▫️ Suche składniki
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
WYKONANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C
2. Połącz wszystkie mokre składniki w dużej misce i mieszaj aż cukier się rozpuści
3. W innej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj do składników na mokro i delikatnie mieszaj, aż wszystko się połączy. Ciasto powinno być w miarę gęste.
4. Wylej połowę masy do foremki, ułóż czereśnie, zalej drugą połową ciasta, piecz przez 50min lub do momentu, aż wykałaczka włożona w pobliżu środka ciasta wyjdzie czysta
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
What type of cake do you like the most? I'm usually reaching for something fast and easy to make, so my yogurt cake is a favourite go to recipe
INGREDIENTS:
▫️ Wet ingredients
130g yogurt
180ml milk
50g icing sugar
1 1/2 teaspoon vanilla paste
55ml sunflower oil
150g cherries
▫️ Dry ingredients
250g flour
1.5 teaspoons of baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
METHOD:
1. Preheat the oven to 180°C
2. Combine all the wet ingredients in a large bowl and stir until the sugar dissolves.
3. In another bowl, mix all dry ingredients. Add wet ingredients and mix gently until everything is combined. The batter should be relatively thick
4. Pour half of the mixture into baking tin, spread cherries and pour the other half, bake 50min or until the toothpick inserted near the center of the dough comes clean
SMACZNEGO
Komentarze