Truskawkowy śmietanowiec

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki Splendy (lub zwykłego białego cukru)
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
500 ml  śmietany ''double cream'' (kremówka)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
250 g truskawek pokrojonych (zostaw kilka truskawek do ozdoby)

Nasączenie biszkoptu:
pół kubka wody
1 łyżka soku z cytryny

Galaretka truskawkowa



WYKONANIE:

BISZKOPT:
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.

 


Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy.



Piec w temperaturze 180st ok 30 min. Po upieczeniu ciasto wystudzić.



Następnie przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć wodą z cytryną.



MASA:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i sok cytryny- ubijać aż będzie lekko sztywne.



Truskawki drobno pokroić.


Dodać do śmietany i ubijać przez 1-2 min. Gotową masę przełożyć na biszkopt.

 

Pozostałe truskawki kroimy na pół i układamy na masie śmietanowej.



Galaretkę truskawką przyrządzić wedle przepisu na opakowaniu



Schłodzoną wlać do tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy galaretką się zetnie ciasto można podawać :)







Smacznego



Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
• Tort różowy z truskawkami (na baby shower party)

Komentarze

Popularne posty