Truskawkowy śmietanowiec
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki Splendy (lub zwykłego białego cukru)
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 ml śmietany ''double cream'' (kremówka)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
250 g truskawek pokrojonych (zostaw kilka truskawek do ozdoby)
Nasączenie biszkoptu:
pół kubka wody
1 łyżka soku z cytryny
Galaretka truskawkowa
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.


Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy.

Piec w temperaturze 180st ok 30 min. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

Następnie przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć wodą z cytryną.

MASA:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i sok cytryny- ubijać aż będzie lekko sztywne.

Truskawki drobno pokroić.

Dodać do śmietany i ubijać przez 1-2 min. Gotową masę przełożyć na biszkopt.

Pozostałe truskawki kroimy na pół i układamy na masie śmietanowej.

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki Splendy (lub zwykłego białego cukru)
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 ml śmietany ''double cream'' (kremówka)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
250 g truskawek pokrojonych (zostaw kilka truskawek do ozdoby)
Nasączenie biszkoptu:
pół kubka wody
1 łyżka soku z cytryny
Galaretka truskawkowa
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy.
Piec w temperaturze 180st ok 30 min. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Następnie przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć wodą z cytryną.
MASA:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i sok cytryny- ubijać aż będzie lekko sztywne.
Truskawki drobno pokroić.
Dodać do śmietany i ubijać przez 1-2 min. Gotową masę przełożyć na biszkopt.
Pozostałe truskawki kroimy na pół i układamy na masie śmietanowej.
Galaretkę truskawką przyrządzić wedle przepisu na opakowaniu

Schłodzoną wlać do tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy galaretką się zetnie ciasto można podawać :)



Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
Schłodzoną wlać do tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy galaretką się zetnie ciasto można podawać :)
Smacznego
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
• Tort różowy z truskawkami (na baby shower party)
Komentarze